3 przepisy na keto cynamonki. Pyszne niskowęglowodanowe słodkości cynamonowe

keto cynamonki fot. Adobe Stock, mashimara
Keto cynamonki to niskowęglowodanowe ciasteczka o wyraźnie cynamonowym smaku. W jednym ciasteczku jest do 2 g węglowodanów niepochodzących z mąki pszennej, ale z jej zamienników. Niskowęglowodanowe cynamonowe ciasteczka są równie smaczne jak tradycyjne, ale nie wytrącają ze stanu ketozy, więc każdy, kto stosuje dietę o niskiej zawartości węglowodanów, może je jeść w rozsądnych ilościach.
Ewa Cwil / 11.12.2023 05:06
keto cynamonki fot. Adobe Stock, mashimara

Podajemy przepisy na keto cynamonki w 3 wersjach – każda z mąki keto. Dwie z nich to typowe ciasteczka, ale jedne zrobione są z mąki kokosowej, drugie – z mąki migdałowej. Trzecia propozycja to keto cynamonowe ślimaczki, czyli zawijane ciasteczka, w których zwija się dwie warstwy ciasta, z której jedna jest cynamonowa. Wszystkie są naprawdę smaczne, choć naszym faworytem są te z płatkami migdałów na wierzchu. Wyglądają najbardziej apetycznie i smakują obłędnie.

Spis treści:

  1. Keto cynamonki z mąki kokosowej
  2. Keto cynamonki bezglutenowe i bez drożdży
  3. Cynamonowe keto ślimaczki

Keto cynamonki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej,
  • ½ szklanki mielonej łuski babki płesznik,
  • ½ kostki masła,
  • ¾ szklanki erytrytolu,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki kamienia winnego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia z papierem pergaminowym.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę kokosową, babkę płesznik, cynamon, kamień winny, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową i sól.
  3. W osobnej misce za pomocą miksera utrzyj masło, słodzik, ekstrakt waniliowy i jajka. Gdy składniki się połączą, zacznij powoli dodawać suche składniki.
  4. Oddzielaj od ciasta niewielkie porcje, formuj z nich kulki, układaj na papierze do pieczenia i spłaszczaj.
  5. Piecz przez 12 minut. Przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać mieszanką cynamonu i erytrytolu.

Keto cynamonki z mąki kokosowejfot. Keto cynamonki z mąki kokosowej/ Adobe Stock, fahrwasser

Keto cynamonki bezglutenowe i bez drożdży

Składniki:

  • szklanka mąki migdałowej,
  • 4 łyżki masła w temp. pokojowej,
  • ¼ szklanki allulozy w pudrze,
  • małe jajo,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • łyżka płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę  papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsyp mąkę migdałową, dodaj miękkie masło, ¼ szklanki słodzika, jajko, wanilię i mielony cynamon. Dobrze wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę.
  3. Łyżką do lodów nabieraj ciasto i układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że kulki są równomiernie rozmieszczone, aby uniknąć sklejania się podczas pieczenia. Dociśnij kulki ciasta szpatułką, aby lekko je spłaszczyć.
  4. Na wierzchu keto cynamonek ułóż płatki migdałowe.
  5. Włóż blachę do piekarnika i piecz keto cynamonki przez 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Keto cynamonki bezglutenowefot. Keto cynamonki bezglutenowe/ Adobe Stock, Serjedi

Cynamonowe keto ślimaczki

Składniki:

  • 300 g mąki migdałowej,
  • 80 g erytrytolu w pudrze,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duże jajo,
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • łyżka gumy ksantanowej,
  • dodatek wody, jeśli będzie potrzebny do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cynamonu.
  2. Dodaj jajko oraz masło i dobrze wymieszaj rękoma.
  3. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej części dodaj cynamon i dobrze wyrób rękoma. Drugą część pozostaw bez zmian.
  4. Obydwa rodzaje ciasta włóż do miski i przykryj folią. Włóż do lodówki na około 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki. Umieść ciasto bez cynamonu między 2 arkuszami pergaminu lub folii plastikowej i rozwałkuj. To samo zrób z ciastem cynamonowym. Oba kawałki ciasta powinny uzyskać podobny kształt i rozmiary.
  7. Połóż ciasto cynamonowe na zwykłym cieście, oczywiście pozbądź się pergaminu.
  8. Zwiń ciasto ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Za pomocą ostrego noża pokrój wałek w poprzek, odkrawając ciasteczka-ślimaczki o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby często wycieraj nóż, aby zapobiec zniszczeniu wzoru.
  9. Układaj keto cynamonki na papierze wyłożonym na blachę do pieczenia. Delikatnie je dociśnij.
  10. Włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż lekko się zarumienią.
  11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Keto cynamonowe ślimaczki można przed pieczeniem od zewnątrz obtoczyć w ziarnach sezamu. Będą bardziej dekoracyjne.

Keto cynamonki - ślimaczkifot. Keto cynamonki - ślimaczki/ Adobe Stock, banusevim

Czytaj także:
Przepisy na keto ciasta świąteczne: makowiec, sernik i piernik
Podpowiadamy, jak upiec keto muffiny
Keto beza? Tak, to możliwe! Wykorzystaj sprawdzone przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA