Keto ciastka z masłem orzechowym to dobra alternatywa dla słodkich ciastek dostępnych w sklepach. Są odpowiednie nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej, ale również dla wszystkich z nietolerancją laktozy oraz dbających o zdrowie i sylwetkę.
Keto ciastka z masłem orzechowym bogate są w zdrowe tłuszcze i mają niską zawartość węglowodanów. Słodyczy nadają im naturalne keto słodziki takie jak: erytrytol, ksylitol lub stewia.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszne keto ciastka z masłem orzechowym?
- Keto ciasta z masłem orzechowym bez mąki i cukru
- Keto czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
- Keto ciastka z masłem orzechowym
Jak zrobić pyszne keto ciasta z masłem orzechowym?
Oto kilka wskazówek, dzięki którym keto ciastka z masłem orzechowym będą pyszne, chrupiące i zachowają świeżość na długo:
- używaj dobrej jakości keto masła orzechowego — 100% masło z dodatkiem orzechów (crunchy) lub gładkie (smooth);
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową;
- uważaj, żeby nie piec ciastek za długo;
- możesz posypać je pokruszonymi orzechami (np. migdałami, orzechami laskowymi, orzechami ziemnymi), zmielonym erytrytolem lub polać roztopioną gorzką czekoladą;
- keto ciastka orzechowe po wyjęciu z piekarnika koniecznie odstaw do ostudzenia, aby stwardniały;
- ciastka przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu.
Keto ciasta z masłem orzechowym bez mąki i cukru
Składniki:
- 180 g masła orzechowego crunchy;
- 2 jajka;
- 3 łyżki erytrytolu;
- ulubione orzechy np. migdały, nerkowce, laskowe, makadamia, ziemne;
- sól.
Sposób przygotowania:
- Wbij do miski jajko, dodaj masło orzechowe, erytrytol i szczyptę soli.
- Wymieszaj całość na gładką masę.
- Uformuj kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je palcami lub widelcem.
- Na koniec posyp pokruszonymi orzechami.
- Keto ciastka masłem orzechowym piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia.
fot. Keto ciasta z masłem orzechowym bez mąki i cukru/Adobe Stock, Pixel-Shot
Keto czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
Składniki:
- 180 g masła orzechowego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki erytrytolu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru (minium 80%).
Sposób przygotowania:
- Masło orzechowe wymieszaj z jajkiem i erytrytolem.
- Masa ma być gęsta i jednolita.
- Do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Keto czekoladowe ciastka z masłem orzechowym piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut. Muszą się lekko zarumienić.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia.
fot. Keto czekoladowe ciastka z masłem orzechowym/Adobe Stock, Anne DEL SOCORRO
Keto ciastka z masłem orzechowym z mąką migdałową
Składniki:
- szklanka mąki migdałowej,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- jajko z wolnego wybiegu,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
- Uformuj małe kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je palcami lub widelcem.
- Keto ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
- Posyp zmielonym erytrytolem.
fot. Keto ciastka z masłem orzechowym/Adobe Stock, galiyahassan
Czytaj także:
5 przepisów na keto kokosanki na zimno i na ciepło. Niskowęglowodanowe ciasteczka kokosowe bez cukru
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru