Ryż to bogate źródło węglowodanów, błonnika i witamin. Kaloryczność poszczególnych jego odmian niewiele różni się między sobą, za to ryż czarny, czerwony i dziki, cechuje niższy indeks glikemiczny.
Spis treści:
- Ryż - kalorie przed ugotowaniem
- Kaloryczność ryżu po ugotowaniu
- Kaloryczność dań z ryżem
- Jak wpłynąć na to ile kalorii ma ryż?
Ryż - kalorie przed ugotowaniem
Zobacz, jaka jest wartość energetyczna ryżu przed ugotowaniem:
- ryż biały (100g) = ok. 345 kcal,
- ryż jaśminowy (100g) = 348 kcal,
- ryż pełnoziarnisty basmati (100g) = 351 kcal,
- ryż dziki (100g) = 357 kcal,
- ryż basmati (100g) = 351 kcal,
- ryż brązowy (100g) = 335 kcal,
- ryż pełnoziarnisty parboiled (100g) = 352 kcal.
Ile kalorii ma ryż gotowany?
Zobacz, jaka jest wartość energetyczna po ugotowaniu:
- ryż biały (100g) = 120 kcal,
- ryż parboiled (100g) = 118 kcal,
- ryż basmati (100g) = 115 kcal,
- ryż brązowy (100g) = 118 kcal,
- ryż pełnoziarnisty basmati (100g) = 117 kcal,
- ryż pełnoziarnisty czarny (100g) = 151 kcal,
- ryż dziki (100g) = 137 kcal.
Kaloryczność dań z ryżem
Jedną z najmniej kalorycznych propozycji jest ryż na mleku, który możesz przygotować w dowolnej wersji - na mleku krowim, kozim lub napoju sojowym czy owsianym. W zależności od tego, zmieni się nieznacznie wartość energetyczna. Pamiętaj także o zawartości tłuszczu w mleku, jakiego używasz do jego przygotowania.
- Ryż na mleku (100 g) = ok. 65 kcal.
fot. Adobe Stock
Kolejną propozycją jest ryż z jabłkami podawany na zimno lub na ciepło. Użyj szarej renety, lobo lub jonagold, by podkreślić kwaskowy smak owoców. W podstawowej wersji użyte jest mleko krowie, cynamon i cukier. Jeżeli szukasz propozycji deserowej, podaj go ze śmietaną.
- Ryż z jabłkami (100 g) = ok. 155 kcal,
- Ryż z jabłkami (100 g) i bitą śmietaną (1 łyżka) = ok. 190 kcal.
fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Dania wytrawne z ryżem na obiad są najczęściej komponowane z mięsem i warzywami. Włoska odmiana ryżu arborio jest wykorzystywana do zrobienia risotto na maśle, białym winie z dodatkami.
- Risotto grzybowe (100 g) = ok. 300 kcal,
- Risotto z mięsem (100 g) = ok. 230 kcal,
- Risotto z mięsem i warzywami (100 g) = ok. 190 kcal.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Do gotowania ryżu przyda ci się specjalny garnek:
Co robić, aby ryż miał mniej kalorii?
Ryż składa się ze strawnej skrobi i specjalnego rodzaju węglowodanów, zwanych skrobią oporną, co według najnowszych badań może mieć kluczowe znaczenie dla kontroli wagi.
Ludzie nie mają enzymów potrzebnych do trawienia opornej skrobi, więc nie jest przekształcana w cukier i szybko wchłaniane w krwiobiegu, jak strawna skrobia. Zamiast tego omija ona jelito cienkie i jest metabolizowana w okrężnicy, gdzie ulega fermentacji do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odżywiają zdrowe kolonie bakterii jelitowych.
Im bardziej oporna jest skrobia, tym mniej kalorii z tej skrobi pochłania organizm. W oporną skrobię bogate są rośliny strączkowe, fasola, produkty pełnoziarniste, nieugotowane ziemniaki i niedojrzałe banany.
Jeżeli chcesz, aby ryż był mniej kaloryczny:
- Zacznij od gotowania wody i mycia ryżu oddzielnie w pojemniku.
- Dodaj olej kokosowy do wrzącej wody. Zważ ile gotujesz ryżu - ok. 2-3% jego wagi to wartość dodanego oleju kokosowego.
- Umieść biały ryż w garnku i pozwól mu się gotować jak zwykle.
- Po zakończeniu umieść go w lodówce na około 12 godzin przed jedzeniem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.07.2019
Zobacz ile kalorii mają inne produkty:
Ile kalorii ma kasza kuskus?
Ile kalorii ma kiwi?
Ile kalorii ma schabowy z ziemniakami?