Podstawową i najłatwiejszą, ale też najbardziej złudną metodą rozpoznawania produktów pełnoziarnistych jest ich kolor. Zawsze są one ciemniejsze (czasami nawet ciemnobrązowe) w porównaniu z produktami powstałymi mąki jasnej. Kolor ten jest następstwem surowca, z jakiego produkty te powstają, a który z kolei uzyskiwany jest ze zmielenia ziarna wraz z jego zewnętrzną okrywą. Ciemny kolor niestety często jest mylącym identyfikatorem, dlatego specjaliści zalecają uważne czytanie etykiet i informacji zawartych na opakowaniach produktów. Prawdą jednak jest, że umieszczanie informacji dotyczących m.in. pełnoziarnistości produktu na opakowaniach jest dobrowolnym działaniem producenta. Wachlarz produktów z pełnego przemiału ziarna stale się powiększa. Konsumenci identyfikują je po nazwie, wspomnianym już kolorze, czy też zawartości błonnika.
![Jak rozpoznać produkty pełnoziarniste?](https://polki.pl/work/privateimages/sources/we-dwoje/files/Image/art_bonus_175/we_dwoje_1_6875.jpg)
1. Identyfikacja po nazwie
Aby dowiedzieć się, czy produkt jest pełnoziarnisty, pierwszym podstawowym krokiem jest wczytanie się w jego nazwę i w treść, jaka jest pod nią umieszczona. Opisowe nazwy produktów, niestety niekoniecznie są wyznacznikiem tego, że produkt faktycznie jest pełnoziarnisty. Opisy te powinny zawierać słowa takie jak np.: “z pełnego ziarna”, „mąka pełnoziarnista”.
2. Kolor i struktura
Kolor produktów nie jest wyznacznikiem pełnoziarnistości produktu. Chleb może być ciemnobrązowy, ponieważ zabarwiony jest dodatkiem melasy czy karmelu i zupełnie nie jest klasyfikowany jako produkt pełnoziarnisty. Natomiast płatki zbożowe mają jasny kolor, a stanowią jedne z wielu pełnoziarnistych produktów.
Produkty pełnoziarniste posiadają w swej strukturze widoczne otrąbki. Pieczywo razowe jest również cięższe, a rzadko puszyste i mocno wyrośnięte.
3. Zawartość błonnika
Ilość błonnika w różnego rodzaju pełnoziarnistych produktach zależy przede wszystkim od rodzaju ziarna, z jakiego produkt powstał.
Zgodnie z regulacjami prawnymi (Rozporządzenie w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności), jeśli w 100 g produktu znajduje się przynajmniej 6 g błonnika pokarmowego, to wówczas zawartość błonnika określana jest jako wysoka.
4. Informacje o składzie produktu
Informacje o składzie produktów pełnoziarnistych powinny zawierać rodzaj zboża, z jakiego powstał produkt np. mąka z pełnego przemiału pszenicy czy owsa.
Praktyczne „identyfikatory”
- pełnoziarnisty, razowy chleb jest ciężki, lekko „gliniasty” i ma szarobrązowy kolor,
- ryż brązowy ma długie, jasnobrązowe ziarenka z jasnymi plamkami na końcach. Dobrze widać, że jest "nieoszlifowany",
- makaron pełnoziarnisty jest ciemniejszy od zwykłego pszennego, a w strukturze są widoczne drobne cząstki otrąb,
- mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i nieco ciemniejsza niż biała pszenna.