Dietetyczne dipy - zbiór najlepszych pomysłów

Dietetyczne dipy - zbiór najlepszych pomysłów fot. Fotolia
Podpowiadamy, jak ograniczyć kalorie znajdujące się w dipach, które kocha większość z nas!
Agata Bernaciak / 15.07.2016 11:19
Dietetyczne dipy - zbiór najlepszych pomysłów fot. Fotolia

Polacy słyną z tego, że niemal do wszystkich dań dodają jakiś sos. Nie wyobrażasz sobie zjedzenia makaronu z samymi warzywami lub warzyw bez dodatku dipu? Od tej pory nie będziesz musiała martwić się o swoją sylwetkę! Zamiast tłustych sosów z dodatkiem pszennej mąki mamy do zaproponowania kilka dietetycznych zamienników. Oto przepisy na dietetyczne dipy, które pokocha każda z was!

1. Oszukana wersja pesto z bazylii

Składniki:

  • zielony groszek (100g)
  • 1 cebula (50g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • świeże liście bazylii (bez ograniczeń)
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, sól, pieprz)

Jak to zrobić? Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju rzepakowym. Dodaj do niej pozostałe składniki. Całość zmiksuj blenderem.

2. Dressing cytrynowo-ziołowy

Składniki:

  • jogurt naturalny (200g)
  • świeża natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • chili
  • sól

Jak to zrobić? Świeże zioła drobno posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem, sokiem z cytryny i z przyprawami. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

3. Dietetyczny beszamel

Składniki:

  • masło (10g)
  • mąka pełnoziarnista (25g)
  • odtłuszczone mleko (100ml)
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak to zrobić? Masło rozpuść w garnuszku, dodaj mąkę i dokładnie mieszak, by uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj przyprawy i wlej zimne mleko. Mieszaj aż do zagotowania.

4. Sos pieczarkowy

Składniki:

  • pieczarki (250g)
  • duża cebula (100g)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • jogurt naturalny (100g)
  • sól, pieprz

Jak to zrobić? Po pokrojeniu pieczarek i cebuli, zeszklij je na patelni z łyżką oleju. Następnie przestudź produkty i dodaj do nich jogurt naturalny z przyprawami. Sos możesz podgrzać, ale pamiętaj, by nie doprowadzić go do wrzenia!

5. Dip jogurtowy z ziołami

Składniki:

  • jogurt naturalny (200g)
  • suszone lub świeże zioła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, cząber, bazylia, majeranek, przyprawa uniwersalna, chili

Jak to zrobić? Do jogurtu dodaj zioła suszone lub posiekane świeże. Następnie dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubisz.

6. Sos paprykowy

Składniki:

  • wywar warzywny (200ml)
  • papryka konserwowa lub świeża (300g)
  • cebula (50g)
  • przecier pomidorowy (50g)
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili

Jak to zrobić? Przygotuj szklankę wywaru warzywnego. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, aż zmiękną. Następnie warzywa wrzuć do gorącego bulionu, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem.

7. Sos czosnkowy

Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • 1 pastylka słodziku (najlepiej na bazie stewii)
  • łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

Jak to zrobić? Wyciśnij do jogurtu naturalnego ząbki czosnku. Następnie dodaj zioła i przyprawy, natkę pietruszki lub koperek, wrzuć 1 pastylkę słodziku (wcześniej rozgnieść ją łyżeczką). Wszystko dokładnie wymieszaj.

8. Dip oliwkowy

Składniki:

  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki dietetycznego jogurtu greckiego

Jak to zrobić? Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Gotowe!

9. Dip z awokado i pomidorów

Składniki:

  • awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • duży, dojrzały pomidor (bez gniazd nasiennych)
  • mała czerwona cebula
  • sól i pieprz

Jak to zrobić? Cebulę drobno posiekaj, a pozostałe składniki dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.

10. Hummus w wersji light

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • mielona ostra i słodka papryka
  • posiekana świeża kolendra

Jak to zrobić? Ciecierzycę odcedź z płynu (ale go nie wylewaj!). Następnie dodaj posiekany czosnek, kolendrę, dodaj przyprawy i pastę tahini. Następnie zmiksuj blenderem i stopniowo - by hummus nie był zbyt suchy - dodaj płyn odsączony z ciecierzycy.

Dowiedz się więcej:

5 rad, jak odzwyczaić się od brania dokładek jedzenia 6 substancji, które spalą nadmiar tłuszczu Poznaj 7 błędów, przez które nie chudniesz

Redakcja poleca

REKLAMA