Polacy słyną z tego, że niemal do wszystkich dań dodają jakiś sos. Nie wyobrażasz sobie zjedzenia makaronu z samymi warzywami lub warzyw bez dodatku dipu? Od tej pory nie będziesz musiała martwić się o swoją sylwetkę! Zamiast tłustych sosów z dodatkiem pszennej mąki mamy do zaproponowania kilka dietetycznych zamienników. Oto przepisy na dietetyczne dipy, które pokocha każda z was!
1. Oszukana wersja pesto z bazylii
Składniki:
- zielony groszek (100g)
- 1 cebula (50g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżka odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- świeże liście bazylii (bez ograniczeń)
- ząbek czosnku
- ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, sól, pieprz)
Jak to zrobić? Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju rzepakowym. Dodaj do niej pozostałe składniki. Całość zmiksuj blenderem.
2. Dressing cytrynowo-ziołowy
Składniki:
- jogurt naturalny (200g)
- świeża natka pietruszki
- świeża bazylia
- świeże oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki kardamonu
- chili
- sól
Jak to zrobić? Świeże zioła drobno posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem, sokiem z cytryny i z przyprawami. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
3. Dietetyczny beszamel
Składniki:
- masło (10g)
- mąka pełnoziarnista (25g)
- odtłuszczone mleko (100ml)
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak to zrobić? Masło rozpuść w garnuszku, dodaj mąkę i dokładnie mieszak, by uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj przyprawy i wlej zimne mleko. Mieszaj aż do zagotowania.
4. Sos pieczarkowy
Składniki:
- pieczarki (250g)
- duża cebula (100g)
- łyżka oleju rzepakowego
- jogurt naturalny (100g)
- sól, pieprz
Jak to zrobić? Po pokrojeniu pieczarek i cebuli, zeszklij je na patelni z łyżką oleju. Następnie przestudź produkty i dodaj do nich jogurt naturalny z przyprawami. Sos możesz podgrzać, ale pamiętaj, by nie doprowadzić go do wrzenia!
5. Dip jogurtowy z ziołami
Składniki:
- jogurt naturalny (200g)
- suszone lub świeże zioła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, cząber, bazylia, majeranek, przyprawa uniwersalna, chili
Jak to zrobić? Do jogurtu dodaj zioła suszone lub posiekane świeże. Następnie dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubisz.
6. Sos paprykowy
Składniki:
- wywar warzywny (200ml)
- papryka konserwowa lub świeża (300g)
- cebula (50g)
- przecier pomidorowy (50g)
- koperek
- sól, pieprz, papryka słodka, chili
Jak to zrobić? Przygotuj szklankę wywaru warzywnego. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, aż zmiękną. Następnie warzywa wrzuć do gorącego bulionu, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem.
7. Sos czosnkowy
Składniki:
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- 1 pastylka słodziku (najlepiej na bazie stewii)
- łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Jak to zrobić? Wyciśnij do jogurtu naturalnego ząbki czosnku. Następnie dodaj zioła i przyprawy, natkę pietruszki lub koperek, wrzuć 1 pastylkę słodziku (wcześniej rozgnieść ją łyżeczką). Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Dip oliwkowy
Składniki:
- garść zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gałązki świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 2 łyżki dietetycznego jogurtu greckiego
Jak to zrobić? Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Gotowe!
9. Dip z awokado i pomidorów
Składniki:
- awokado
- łyżka soku z cytryny
- duży, dojrzały pomidor (bez gniazd nasiennych)
- mała czerwona cebula
- sól i pieprz
Jak to zrobić? Cebulę drobno posiekaj, a pozostałe składniki dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.
10. Hummus w wersji light
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- mielona ostra i słodka papryka
- posiekana świeża kolendra
Jak to zrobić? Ciecierzycę odcedź z płynu (ale go nie wylewaj!). Następnie dodaj posiekany czosnek, kolendrę, dodaj przyprawy i pastę tahini. Następnie zmiksuj blenderem i stopniowo - by hummus nie był zbyt suchy - dodaj płyn odsączony z ciecierzycy.
Dowiedz się więcej:
5 rad, jak odzwyczaić się od brania dokładek jedzenia 6 substancji, które spalą nadmiar tłuszczu Poznaj 7 błędów, przez które nie chudniesz