Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Pomidorowy z bazylią:
- 20 dag fety
- 5 łyżek jogurtu
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Ziołowy:
- 10 dag mielonego twarogu
- 10 dag sera pleśniowego
- 10 dag jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół (np. szczypiorku, koperku, natki pietruszki)
- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Rzodkiewkowy:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 dymki
- 10 dag czarnych oliwek
- szklanka jogurtu
- 3 fileciki anchois
- łyżeczka kaparów sól
Przygotowanie:
Dip pomidorowy:
Fetę zmiksuj z jogurtem. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z fetą. Dodaj posiekaną bazylię. Dopraw czosnkiem, pieprzem i solą.
Dip ziołowy:
Twaróg zmiksuj z serem pleśniowym i jogurtem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Dopraw czosnkiem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Dip rzodkiewkowy:
Rzodkiewki, dymkę i oliwki pokrój w kostkę, wymieszaj z jo gurtem. Dopraw posiekanymi anchois, kaparami i solą.