3 pyszne dipy do pieczonych ziemniaków lub frytek

Smak ziemniaków uda ci się podkreślić dzięki specjalnie dobranym do nich dipom. Spróbuj!
/ 07.02.2013 05:43
DRUKUJ PRZEPIS
3 pyszne dipy do pieczonych ziemniaków lub frytek fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Pomidorowy z bazylią:

  • 20 dag fety
  • 5 łyżek jogurtu
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Ziołowy:

  • 10 dag mielonego twarogu
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół (np. szczypiorku, koperku, natki pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Rzodkiewkowy:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 dymki
  • 10 dag czarnych oliwek
  • szklanka jogurtu
  • 3 fileciki anchois
  • łyżeczka kaparów sól
Przygotowanie:

Dip pomidorowy:

Fetę zmiksuj z jogurtem. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z fetą. Dodaj posiekaną bazylię. Dopraw czosnkiem, pieprzem i solą.

Dip ziołowy:

Twaróg zmiksuj z serem pleśniowym i jogurtem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Dopraw czosnkiem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Dip rzodkiewkowy:

Rzodkiewki, dymkę i oliwki pokrój w kostkę, wymieszaj z jo gurtem. Dopraw posiekanymi anchois, kaparami i solą.

DRUKUJ PRZEPIS