1. Bromelina
Enzym zawarty w świeżych ananasach i wyciśniętym z nich soku ułatwia trawienie białek, wspomaga przemianę materii, a także hamuje nadmierny apetyt. Jest substancją moczopędną.
2. Błonnik
Jest go dużo w surowej kapuście. Opóźnia opróżnianie żołądka i przyspiesza perystaltykę jelit utrudniając przy tym przyswajanie tłuszczów z posiłków.
3. Olejki eteryczne
Obecne w świeżych ziołach (koperku, natce, bazylii, tymianku) wspomagają pracę przewodu pokarmowego i trawienie, a także sprawiają, że dłużej jesteśmy syci.
4. Naryngina
Odpowiada za gorzki smak czerwonego grapefruita. Wspomaga spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii. Zmniejsza też aktywność kortyzolu – hormonu stresu, który sprzyja przybieraniu na wadze.
5. Kapsaicyna
Nadaje papryczce chilli ostry, piekący smak, przyspiesza metabolizm, a także zagłusza sygnały głodu, blokując informacje docierające z jelit do mózgu. Obniża apetyt w trakcie stosowania diety.
6. Białko
Najwięcej zawiera go chudy twaróg. Białko syci. Aby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje dużo energii. Czerpie ją m.in. z tkanki tłuszczowej, co przyspiesza jej spalanie.
Dowiedz się więcej o spalaniu tłuszczu:
Czy tabletki na spalanie tłuszczu są bezpieczne?
Dieta na spalanie tłuszczu + jadłospis