Masz do zrzucenia kilka kg? A może – mimo prawidłowej wagi – wyglądasz na zbyt pulchną? W obu wypadkach wymarzoną linię pomoże ci osiągnąć dieta redukcyjna połączona z ćwiczeniami!
Na czym polega dieta redukcyjna?
Zdrowe tempo chudnięcia zakłada utratę najwyżej 1 kg tygodniowo. Wolno? Niekoniecznie. Bo stosując dietę redukcyjną, szybko tracisz w obwodach. Dzieje się tak, ponieważ mięśnie ważą więcej niż tkanka tłuszczowa, ale sprawiają, że twoje ciało staje się jędrniejsze i smuklejsze.
Abyś mogła osiągnąć właśnie taki efekt, postaraj się 4 razy w tygodniu trenować. Oprócz tego stosuj dietę dostarczającą o 200 kcal mniej, niż wynosi twoje dzienne zapotrzebowanie. Aby obliczyć, ile kalorii powinien zawierać jadłospis, posłuż się wzorem na BMR (podstawową przemianę materii).
Menu w diecie redukcyjnej
Wiesz już, ile kalorii możesz jeść. Nie oznacza to jednak, że schudniesz, jeśli dostarczysz sobie całej tej energii np. pod postacią 3 tabliczek czekolady. Weź pod lupę ilość i skład posiłków. Żebyś nie czuła się głodna, miała siłę na wykonywanie codziennych obowiązków i ćwiczenia, twój jadłospis powinien się składać z 5 posiłków dziennie.
Najważniejsze zasady diety redukcyjnej
- Śniadanie musi dostarczać wszystkich składników odżywczych: białek, węglowodanów i tłuszczów. Ponieważ jesz je wcześnie, bez problemu je spalisz.
- Lunch powinien zawierać sporo białka oraz złożonych węglowodanów, które są przyswajane stopniowo, przez co nie powodują ataków głodu i dają energię do pracy.
- Przekąska to głównie węglowodany proste – dodają energii po wysiłku. Dlatego w dniach, w których nie ćwiczysz, zrezygnuj z niej i zjedz w ciągu dnia 4 posiłki.
- Obiad komponuj jak lunch. Powinien pomóc ci doczekać wieczora w dobrej formie, bez uczucia ssania w żołądku
- Na kolację jedz sporo białka, witamin i składników mineralnych – ma być lekka, ale sycąca. Najlepszym pomysłem będą sałatki np. z kurczakiem lub białym serem.