Dieta na weekend

kobieta gotuje fot. Panthermedia
Chcesz, aby każdy poniedziałek był cudowny? Zastosuj weekendową dietę - 2 kg mniej gwarantowane!
/ 05.07.2012 16:20
kobieta gotuje fot. Panthermedia
Weekend to dobry czas na dietę. W tygodniu, między pracą, szkołą a domem, zjadamy byle co, o różnych porach. Czasem jemy obiad o 15 a czasem o 20. W weekend masz w końcu więcej czasu, aby kupić świeże produkty i przygotować w domu posiłki. Znajdź czas na wycieczkę rowerową, grę w tenisa albo basen.

Pij bez ograniczeń

  • Mineralną wodę niegazowaną
  • Herbatkę ziołową lub owocową bez cukru
  • Sok z warzyw połączony z wodą w proporcji 1:1

Zacznij w piątek po pracy

Podwieczorek
Koktajl: zmiksuj szklankę malin ze szklanką maślanki, przypraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu cayenne.

Kolacja
Pieczone ziemniaki z serem: rozgnieć widelcem 4 łyżki chudego twarogu ze szczypiorkiem, dodaj soli i pieprzu, umyte ziemniaki owiń w folię aluminiową (każdy osobno), upiecz, natnij wierzch, nałóż twaróg.

Przed snem
Napój: szklanka maślanki z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.

W sobotę

Po przebudzeniu
Napój: do szklanki wody mineralnej dodaj 3 łyżki jabłkowego octu winnego.

Śniadanie
Musli: 3 łyżki muesli zmieszaj z łyżką płatków owsianych i kukurydzianych, szklanką malin, pokrojonym plastrem ananasa, kiwi i kubkiem jogurtu.

Drugie śniadanie
Koktajl: zmiksuj szklankę maślanki ze szklanką truskawek i sokiem z połówki cytryny.

Obiad
Sznycel z sałatą: 15 dag cielęciny oprósz pieprzem, skrop sokiem z cytryny, usmaż bez tłuszczu, zjedz z sałatą i z sosem winegret.

Podwieczorek
Napój: zmiksuj szklankę soku pomidorowego z posiekaną czerwoną cebulką i ząbkiem czosnku.

Kolacja
Sałatka: 50 g wędzonego łososia zmieszaj z połówką jajka ugotowanego na twardo i 2 łyżkami ryżu oraz świeżymi liśćmi kolendry.

Przed snem
Sałatka: pokrój pół grejpfruta, dodaj sok z 1/2 cytryny i pieprz cayenne.

W niedzielę

Po przebudzeniu
Napój: 1 szklanka soku z warzyw (selera, marchwi, buraka) z natką pietruszki.

Śniadanie
Twarożek z cebulką: 10 dag chudego twarogu wymieszaj z 2 łyżkami śmietanki 12 proc, posiekaną czerwoną cebulą, startym jabłkiem, przypraw sokiem z cytryny i pieprzem, posyp bazylią, zjedz z 2 kromkami pełnoziarnistego chleba.

Drugie śniadanie
Napój: 2 łyżki zielonej herbaty zalej 1,5 szklanki gorącej wody, po 4 min. dodaj 1/2 łyżeczki imbiru, sok z pomarańczy, cytryny i pieprz cayenne.

Obiad
Ryba w sosie pomidorowym: ugotuj włoszczyznę, wyjmij warzywa, do wywaru włóż filet z dorsza (20 dag), ugotuj, skrop sokiem z cytryny, podaj z sosem pomidorowym i plasterkami cytryny i 2 kromkami chrupkiego pełnoziarnistego pieczywa.

Podwieczorek
Koktajl ananasowy: zmiksuj plaster ananasa, sok z 1/2 cytryny, 5 listków bazylii i 0,1 l wody mineralnej.

Kolacja
Surówka: zetrzyj na tarce 2 marchewki, 15 dag selera, dodaj pokrojoną paprykę, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, skrop oliwą, posyp ziołami.

Przed snem
Truskawki z serem: pokrój 5 truskawek i 1/2 sera camembert, dodaj bazylię, oprósz pieprzem, polej sokiem z 1/2 pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA