Dieta jajeczna fot. Adobe Stock

Dieta jajeczna - jadłospis, przepisy, zasady i efekty

Dieta jajeczna to sposób odżywiania zakładający zjadanie do 6 jajek każdego dnia: na śniadanie, obiad i kolację. W ciągu 2 tygodni można schudnąć nawet 10 kg.
Agata Bernaciak / 23.04.2020 09:11
Dieta jajeczna fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Dieta jajeczna - jadłospis
  2. Dieta jajeczna - przepisy
  3. Zasady diety jajecznej
  4. Efekty diety jajecznej

Dieta jajeczna - jadłospis

Śniadanie

  • 2 jajka ugotowane na półmiękko, 
  • kilka rzodkiewek,
  • pół grejpfruta,
  • słaba herbata lub napar z pokrzywy.

II Śniadanie

  • szklanka koktajlu z chudego jogurtu zmiksowanego z kilkoma listkami mięty, kawałka selera naciowego i kawałka surowego ogórka

Obiad

  • 2 jajka na twardo,
  • surówka z papryki,
  • kilku liści sałaty lodowej,
  • 2–3 oliwek i połówki małej cebuli, przyprawiona bazylią i kilkoma kroplami oliwy

Zamiast jajek na twardo, możesz przygotować np. omlet, jajka faszerowane pieczarkami lub jedną z potraw, jakie proponujemy poniżej.

Kolacja

  • 2 jaja na twardo,
  • połówka kalafiora,
  • 2 łyżki zielonego groszku,
  • pół łyżeczki majonezu.

Dieta jajeczna - przepisy

Jaja faszerowane tuńczykiem
 

Składniki:

  • 2 jaja,
  • łyżka tuńczyka w sosie własnym,
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łyżeczka pikantnego keczupu,
  • mały pomidor,
  • szczypiorek,
  • pieprz, sól.

Sposób wykonania:

  1. Jaja ugotuj na twardo.
  2. Obrane przekrój wzdłuż na połowy.
  3. Wyjmij żółtka, dodaj do nich tuńczyka, koncentrat pomidorowy lub keczup, trochę szczypiorku, odrobinę soli i pieprzu.
  4. Nadzienie dokładnie wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
  5. Napełnij połówki białek i udekoruj cząstkami pomidora.

Sałatka z jajek i szynki

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 2 plasterki chudej wędzonej szynki, 
  • kawałek czerwonej cebuli,
  • kilka marynowanych grzybków,
  • korniszon,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • łyżeczka majonezu,
  • kilka kropli sosu tabasco.

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Owiń w szynkę.
  3. Obok połóż marynowane grzybki, plasterki korniszona i piórka cebuli. 
  4. Udekoruj sałatkę natką i szczypiorkiem, skrop tabasco.

Jaja zapiekane ze szpinakiem

Składniki:

  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 2 jaja,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Świeży szpinak wrzuć do osolonego wrzątku na 2–3 minuty, osącz i posiekaj.
  2. Jeśli masz szpinak mrożony, podduś go, aż zmięknie.
  3. Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, gałkę, posiekaną bazylię, pieprz i sól. Krótko razem podduś.
  4. Przełóż szpinak do formy do zapiekania, zrób wgłębienie, wbij jaja.
  5. Zapiecz w piekarniku.

Ryba zapiekana z jajami

Składniki:

  • 2 jaja,
  • kawałek filetu z dorsza,
  • 3 pieczarki,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki startej włoszczyzny,
  • kawałek drobno posiekanego pora,
  • łyżeczka masła,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Rybę pokrój w kostkę, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (5 minut) i odcedź.
  2. Pieczarki zalej osolonym wrzątkiem, gotuj 5 minut, odcedź i pokrój w paski.
  3. Rybę wymieszaj z pieczarkami i warzywami, przełóż do natłuszczonej formy. Skrop sosem i posól.
  4. Jajka roztrzep widelcem, zalej nimi rybę i zapiekaj 10 minut w 170 st. C.

Przy komponowaniu swoich posiłków możesz zaczerpnąć inspiracje z gotowych przepisów na jajka.

Zasady diety jajecznej

Jajka zawierają mnóstwo witamin: A, E, D, K, B2, B12. Są także źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo. Żółtko jajka zawiera także luteinę, która wpływa korzystnie na wzrok i chroni oczy przed promieniowaniem UV. Jajka są również niskokaloryczne: jedna sztuka zawiera ok. 75 kcal.

Dieta jajeczna zakłada zjadanie 6 jajek każdego dnia. Jest to dieta rygorystyczna, lecz w jadłospisie - oprócz jajek - powinny znaleźć się również inne produkty. Uzupełnieniem diety muszą być owoce i warzywa. Aby osiągnąć pożądane efekty,  należy ściśle przestrzegać zasad:

  • Jedz po 2 jajka na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być gotowane, ale jeśli masz chwilę czasu, przyrządzaj atrakcyjniejsze potrawy (np. z dodatkiem grzybów, ryby lub chudego mięsa). Staraj się nie dodawać do nich tłuszczu.
  • Jajka i potrawy z jaj uzupełniaj warzywami (bez ograniczeń), 1–2 owocami dziennie i małą ilością jogurtu, kefiru lub chudego sera.
  • Niewielką ilość węglowodanów: kromkę pieczywa lub łyżkę makaronu/kaszy dziennie możesz jeść dopiero od 10 dnia diety.
  • W czasie diety trzeba pić dużo płynów (optymalnie 3 litry): przede wszystkim wody, a także herbat ziołowych.
  • Każdego dnia powinien również być spożywany grejpfrut.
  • Jajka nie powinny być gotowane dłużej niż 10 minut, aby nie straciły swoich wartości odżywczych.

Produkty zakazane na diecie jajecznej

W trakcie diety jajecznej bezwzględnie należy unikać spożywania owoców zawierających dużo węglowodanów, a także warzyw o dużej zawartości skrobi. Niedozwolone są także warzywa strączkowe.

Ponadto unikaj makaronów, chleba, tłuszczów nasyconych oraz ryżu, soli i cukru. W przypadku wątpliwości zdrowotnych, zawsze konsultuj się z lekarzem.

Efekty diety jajecznej

Dieta oparta na jajkach jest dietą błyskawicznie odchudzającą. To doskonała opcja dla tych osób, które pragną szybkiej utraty wagi w stosunkowo niedługim czasie. Niektórzy dietetycy twierdzą, że na diecie jajecznej możesz schudnąć nawet 5 kg w tydzień. Zaś stosując ją 2 tygodnie, jesteś w stanie zgubić aż 10 kg.

Ten rodzaj odżywiania stosuje się przez maksymalnie 2 tygodnie (jednak dietetycy i lekarze skłaniają się ku maksymalnie 5 dniom).

Jajka zaspokajają głód na długo i zawierają cenne witaminy oraz składniki mineralne - wydaje się więc, że jest to dieta stosunkowo bezpieczna.

Osoby cierpiące na choroby układu krążenia (np. miażdżyca) - ze względu na dużą zawartość cholesterolu w jajkach - powinny skonsultować stosowanie diety z lekarzem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.04.2014

Więcej o jajkach:
Co z tym cholesterolem? Fakty i mity o jajkachIle gotować jajko na twardo i na miękko