Dieta Ewy Chodakowskiej pomaga osiągnąć płaski brzuch!
Ewa Chodakowska wkłada serce w swoją pracę i dba o swoje podopieczne oddając je w ręce dobrych specjalistów. Z tego powodu dieta proponowana przez Ewę Chodakowską powstaje we współpracy z doświadczonymi dietetykami.
Trenerka ma pełną świadomość, że dobrze skomponowany jadłospis to podstawa zdrowego odchudzania. Dieta Ewy Chodakowskiej jest pełnowartościowa, ale co najważniejsze, smaczna i dostosowana do polskich warunków. Przepisy Ewy Chodakowskiej powstały bez użycia składników niedostępnych w sklepach.
Ewa podkreśla, że, aby schudnąć trzeba jeść. Jadłospisy Ewy Chodakowskiej nie promują radykalnych rozwiązań, nie są też skrajanie niskokaloryczne. Co to oznacza dla Ciebie? Możesz jeść smacznie, czuć się pełna i normalnie pracować, spędzać czas z bliskimi bez uczucia głodu.
Co pomaga na płaski brzuch?
Trenerka podkreśla, że płaski brzuch robi się w kuchni. Jednak niezbędne są także treningi cardio, które powodują spalanie tkanki tłuszczowej i odsłaniają mięśnie brzucha oraz siłowe ćwiczenia na brzuch. W diecie zaś pomocne są:
- duża ilość błonnika pokarmowego, który stabilizuje trawienie,
- odpowiednie nawodnienie, które przyspiesza wydalanie,
- regularne posiłki, dzięki którym układ pokarmowy nie jest zbyt wypełniony,
- duża ilość jogurtów, które zawierają bakterie probiotyczne.
Dieta na płaski brzuch – jadłospis
Zobacz 7 dniowy jadłospis Ewy Chodakowskiej! Dieta dostarcza 1500 kcal, jest pełnowartościowa, składa się z 5 posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji oraz 2 przekąsek. Każda przekąska zaplanowana została w dwóch wersjach normalnej i dla trenujących.
Spróbujesz diety Ewy Chodakowskiej?
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE
Owsianka z malinami, kiwi i orzechami laskowymi
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego (200 g)
- 2/3 szkl. malin (100 g)
- 1/2 średniego kiwi (45 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych (15 g)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
Płatki i siemię wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw do czasu, aż zmiękną. Następnie zalej jogurtem, dodaj pokrojone kiwi i maliny. Całość posyp orzechami.
II ŚNIADANIE
Jajko na twardo z łososiem wędzonym i warzywami
- 1 kromka chleba żytniego razowego (40 g)
- 1 jajko ugotowane na twardo (60 g)
- 1 plasterek wędzonego łososia (20 g)
- 5 plasterków świeżego ogórka (25 g)
- 2 liście sałaty (10 g)
- świeżo mielony czarny pieprz
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Chleb żytni z jajkiem i łososiem wędzonym ekstra
- 2 kromki chleba żytniego razowego (80 g)
- 1 i 1/2 jajka ugotowanego na twardo (90 g)
- 2 plasterki wędzonego łososia (40 g)
- 10 plasterków świeżego ogórka (50 g)
- 4 liście sałaty (20 g)
- świeżo mielony czarny pieprz
OBIAD
Chłodnik marchewkowy z orzechami laskowymi
- 1,2 kg marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 5-6 łyżek posiekanych orzechów
- laskowych (ok. 80 g)
- starty żółty ser 17% tł. (80 g)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- łyżka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa, sól morska,
- świeżo mielony czarny pieprz
Marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj marchew, mieszając smaż chwilę razem. Zalej gorącym bulionem i gotuj, aż marchewka stanie się miękka. Następnie wlej sok z pomarańczy i całość zmiksuj na krem. Zupę dopraw gałką muszkatołową i solą, ostudź i wstaw na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posyp chłodnik orzechami i natką.
PODWIECZOREK
Smoothie szpinakowo-bananowe
- 1 garść świeżego szpinaku (40 g)
- 1/2 średniego banana, obranego
- ze skóry (60 g)
- 1/2 średniego jabłka (90 g)
- 1/4 średniej cytryny, obranej (40 g)
- woda mineralna
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Smoothie szpinakowo-bananowe extra
- 1 garść świeżego szpinaku (40 g)
- 1 średni banan, obrany (120 g)
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 1/2 średniej cytryny, obranej (80 g)
- 2 daktyle (10 g)
- 2 łyżki otrębów żytnich (16 g)
- woda mineralna
KOLACJA
Sałatka z fetą, rzodkiewką i słonecznikiem
- 1 garść roszponki (40 g)
- 1/3 świeżego ogórka (60 g)
- 4 rzodkiewki (60 g)
- 1 plaster sera feta (40 g)
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- obranych (20 g)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (80 g)
- 1 łyżka posiekanego
- szczypiorku (5 g)
- świeżo mielony czarny pieprz
Roszponkę umyj. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki, fetę w kostkę. Słonecznik zrumień na suchej patelni. Jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, przypraw pieprzem. Warzywa wymieszaj z fetą, polej jogurtem i posyp zrumienionym słonecznikiem.
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE
Kolorowe pomidorki z fetą i oregano, zapieczone na pełnoziarnistej kromce
- 12 kolorowych pomidorków koktajlowych (200 g)
- 2 grubsze plastry sera typu feta (100 g)
- 1/4 pęczka świeżego oregano
- 5-6 czarnych oliwek (40 g)
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego, żytniego (80 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj oliwę z solą i pieprzem. Pokrój ser w kostkę, oliwki i pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z oliwą i nałóż na kromki. Włóż do piekarnika na 10-12 min. Posyp oregano.
II ŚNIADANIE
Koktajl z malinami i migdałami
- 1 szkl. kefiru (250 g)
- 2/3 szkl. malin (100 g)
- 1 łyżka posiekanych migdałów (10 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Koktajl z malinami i migdałami extra
- 1 szkl. kefiru (250 g)
- 2/3 szkl. malin (100 g)
- 2 łyżki posiekanych migdałów (20 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
- 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
OBIAD
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera feta
- 1 średni burak czerwony (120 g)
- 1 plaster sera typu feta (40 g)
- 1 szkl. bulionu warzywnego (250 ml)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 4 łyżki kaszy gryczanej (60 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku (4 g)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Ugotowanego buraka obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion, dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku i całość gotuj do momentu wrzenia. Kaszę opłucz i dodaj do bulionu. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie. Musztardę wymieszaj z oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek i koperek posiekaj. Do kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka i sos musztardowy, całość wymieszaj. Danie posyp pokruszoną fetą, szczypiorkiem i koperkiem.
PODWIECZOREK
Pumpernikiel z serkiem naturalnym i awokado
- 1 kromka pumpernikla (40 g)
- 1 łyżeczka serka naturalnego (10 g)
- 2 plasterki awokado (40 g)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (3 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Pumpernikiel z serkiem naturalnym i awokado extra
- 2 kromki pumpernikla (80 g)
- 2 łyżeczki serka naturalnego (20 g)
- 4 plasterki awokado (80 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (6 g)
KOLACJA
Sałatka z indykiem, orzechami włoskimi i sosem musztardowym
- 1 garść mieszanki sałat (40 g)
- 1/2 porcji fileta z piersi indyka (60 g)
- 1/3 świeżego ogórka (60 g)
- 1 średni pomidor (170 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (10 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżeczka musztardy z gorczycą (10 g)
- świeżo mielony czarny pieprz, chili
Indyka natrzyj przyprawami i 1/2 łyżki oliwy. Warzywa umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Na talerzu ułóż mieszankę sałat i pokrojone warzywa. Indyka upiecz w rękawie, pokrój w plastry i ułóż na sałatce. Całość polej sosem przygotowanym z musztardy, oliwy z oliwek i przypraw. Gotową sałatkę posyp orzechami.
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE
Kasza jaglana z brzoskwinią, daktylami i orzechami włoskimi
- 3 łyżki kaszy jaglanej (45 g)
- 1 szkl. mleka 2% tł. ew. Mleka roślinnego (250 ml)
- 1 średnia brzoskwinia (100 g)
- 2 suszone daktyle (10 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (10 g)
- cynamon
Kaszę przepłucz gorącą wodą i gotuj do momentu, gdy prawie całkowicie wchłonie mleko. Pod koniec gotowania dodać posiekane daktyle, pokrojoną brzoskwinię i cynamon. Gotową kaszę posyp posiekanymi orzechami.
II ŚNIADANIE
Chleb żytni z serem twarogowym i kiełkami rzodkiewki
- 1 kromka chleba żytniego razowego (40 g)
- 1 plasterek sera twarogowego półtłustego (40 g)
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki (8 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 5 plasterków świeżego ogórka (25 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Chleb żytni z serem twarogowym i kiełkami rzodkiewki extra
- 2 kromki chleba żytniego razowego (80 g)
- 2 plasterki sera twarogowego półtłustego (80 g)
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki (16 g)
- 6 rzodkiewek (90 g)
- 10 plasterków ogórka zielonego (50 g)
OBIAD
Zupa krem z młodego kalafiora z serem cheddar i tymiankiem
- 1 płaska łyżeczka masła (8 g)
- 1 średnia cebula, posiekana (100 g)
- 1/4 łyżeczki gorczycy w proszku
- 900 g kalafiora
- 600 ml chudego mleka
- 150 ml wywaru warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 50 g tartego sera cheddar
- 1 szalotka, pokrojona w piórka
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- posiekany tymianek
Na oliwie podsmaż tymianek i szalotkę. Oddzielnie roztop masło w rondlu, wrzuć cebulę i smaż 3 min, często mieszając. Posyp gorczycą i wymieszaj. Dodaj różyczki kalafiora razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 10 min, aż kalafior zmięknie. Wyjmij liść laurowy i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Odstaw garnek, dodaj ser. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szalotką z tymiankiem.
PODWIECZOREK
Kefir z ogórkiem zielonym i koperkiem
- 1 szkl. kefiru (250 g)
- 1/2 średniego świeżego ogórka (90 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku (16 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Kefir z ogórkiem i koperkiem extra
- 1 szkl. kefiru (250 g)
- 1/2 średniego świeżego ogórka (90 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku (16 g)
- 1 bułka pełnoziarnista żytnia (65 g)
KOLACJA
Zielona soczewica z warzywami i majerankiem
- 1/4 szkl. soczewicy zielonej (50 g)
- 1 średni pomidor (170 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1/2 papryki (115 g)
- 1/2 małej cukinii (100 g)
- 1/2 ząbka czosnku (2,5 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- sól morska, majeranek
Soczewicę ugotuj do miękkości. Cebulę i cukinię obierz. Warzywa pokrój i uduś z dodatkiem oliwy . Dodaj soczewicę, posiekany czosnek, sól, majeranek i natkę. Całość dokładnie wymieszaj.
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE
Twarożek z pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem
- 2 grube plastry sera twarogowego półtłustego (100 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1/2 garści rukoli (10 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika (10 g)
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 kromki chleba razowego (80 g)
Pomidorki i rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Ser rozdrobnij, dodaj jogurt, pokrojone pomidorki, rukolę i uprażony słonecznik, wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotowy twarożek podawaj z pieczywem razowym.
II ŚNIADANIE
Sałatka owocowa z otrębami i jogurtem naturalnym
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 g)
- 1 średnia brzoskwinia (100 g)
- 1 mandarynka (50 g)
- 1 kiwi (90 g)
- 1 łyżka otrębów żytnich (8 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Sałatka owocowa z otrębami i jogurtem naturalnym extra
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 g)
- 1 średnia brzoskwinia (100 g)
- 2 mandarynki (100 g)
- 1 kiwi (90 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (10 g)
- 1 łyżeczka naturalnego miodu (12 g)
- 2 łyżki otrębów żytnich (16 g)
OBIAD
Kasza pęczak z pieczonymi warzywami
- 3 łyżki kaszy pęczak (45 g)
- 2 średnie marchewki (120 g)
- 1 średnia pietruszka (80 g)
- 1 średnia czerwona cebula (100 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 1 szkl. bulionu z warzyw (250 ml)
- 1 łyżka posiekanej natki (12 g)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój na kawałki. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy, solą morską, pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i razem z połową czerwonej cebuli piecz w piekarniku w temp. 160°C ok. pół godziny. Na oleju zeszklij drugą połowę posiekanej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Dorzuć pęczak i smaż 2 minuty. Następnie zalej kaszę bulionem, mieszając i dolewając bulion do momentu, gdy kasza wchłonie płyn, aż do miękkości. Na koniec dodaj marchewkę, pietruszkę i czerwoną cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.
PODWIECZOREK
Krem ze świeżych pomidorów z bazylią
- 2 duże dojrzałe pomidory (340 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
- 1/2 ząbka czosnku (2,5 g)
- kilka listków bazylii
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Krem ze świeżych pomidorów z bazylią extra
- 2 duże dojrzałe pomidory (340 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
- 1/2 ząbka czosnku (2,5 g)
- grzanki z 2 kromek pieczywa razowego żytniego (80 g)
- kilka listków bazylii
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
KOLACJA
Ryba pieczona z ziemniakami i koprem włoskim filet z ryby ze skórą (np. dorsz, mintaj)
- 1 koper włoski
- 2 średnie ziemniaki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Warzywa umyj i osusz. Pokrój na kawałki (ziemniaki w cienkie talarki). W szparagach odetnij twarde końcówki. Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp. 180°C przez 20-30 min. Oddzielnie upiecz doprawioną do smaku rybę. Podaj ją na gorących warzywach. Udekoruj kleksem z serka, z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE
Omlet owsiany z truskawkami i miodem
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 2 jajka (120 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
- 2/3 szklanki truskawek (100 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cynamon
Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, a żółtko przełóż do miski. Do żółtka dodaj płatki owsiane, cynamon, miód i całość wymieszaj. Następnie delikatnie połącz z pianą z białek. Usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Gotowy omlet posmaruj jogurtem naturalnym i udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami.
II ŚNIADANIE
Jogurt naturalny z musli z owocami suszonymi
- 1 małe opakowanie jogurtu
- naturalnego 2% tł. (150 g)
- 3 łyżki musli z owocami suszonymi bez cukru (30 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Jogurt naturalny z musli z owocami suszonymi extra
- 1 małe opakowanie jogurtu
- naturalnego 2% tł. (150 g)
- 4 łyżki musli z owocami suszonymi bez cukru (40 g)
- 1 średni banan (120 g)
OBIAD
Pulpety z ziołami i sosem pomidorowym
- 1 pierś z kurczaka (ok. 400 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (20 g)
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 puszka pomidorów krojonych (300 g)
- kilka pomidorów suszonych (30 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano i tymianek
Mięso zmiel i wymieszaj z posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem. Z masy zrób małe kulki, włóż do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu 20 min. Pomidory zmiksuj w blenderze. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek (nie przypal). Dodaj oregano i tymianek, podsmaż. Dorzuć pomidory, wymieszaj i mocno podgrzej. Serwuj z klopsikami i makaronem w kształcie ryżu (porcja wielkości filiżanki).
PODWIECZOREK
Koktajl z selera naciowego, pomarańczy i limonki
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1/2 średniej pomarańczy (120 g)
- 1/2 limonki (50 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
- woda mineralna
DLA TRENUJĄCYCH:
Koktajl z selera naciowego, pomarańczy i limonki extra
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1/2 średniej pomarańczy (120 g)
- 1 limonka (100 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
- 2 suszone figi (28 g)
- 3 łyżki otrębów żytnich (24 g)
- woda mineralna
KOLACJA
Brokuły z serem feta, płatkami migdałowymi i sosem czosnkowym
- 1 porcja brokułów (200 g)
- 1 plaster sera feta (40 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (125 g)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Gdy brokuły ostygną, dodaj pokrojony w kostkę ser typu feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatkę podawaj polaną sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE
Owsianka z jagodami, bananem i płatkami migdałowymi
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 1 szkl. mleka 2% tł. ew. mleka roślinnego
- 1/2 średniego banana (60 g)
- 1/2 szkl. jagód (70 g)
- 2 łyżki płatków migdałowych (20 g)
Płatki owsiane ugotuj na mleku. Do ugotowanej owsianki dodaj pokrojonego w plastry banana i jagody. Całość posyp płatkami migdałowymi.
II ŚNIADANIE
Serek twarogowy ziarnisty z warzywami
- 1 opakowanie serka twarogowego ziarnistego (200 g)
- 1 plaster papryki czerwonej (30 g)
- 1 plaster kalarepki (30 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku (2,5 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Serek twarogowy ziarnisty z warzywami extra
- 1 opakowanie serka twarogowego ziarnistego (200 g)
- 2 kromki chleba żytniego razowego (80 g)
- 1 plaster papryki czerwonej (30 g)
- 1 plaster kalarepki (30 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku (2,5 g)
OBIAD
Nudle ryżowe ze szpinakiem
- 3-4 płaty makaronu ryżowego
- pół kostki tofu naturalnego (125 g)
- garść świeżego szpinaku (50 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (10 g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy, sól morska
- papryczka chili w płatkach
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pokrój go, natrzyj mieszanką oliwy z płatkami papryczki chili i pieprzem. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię na 3-4 min. Na oleju uduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w kostki tofu, dodaj umyty szpinak, dopraw do smaku. Gdy liście będą miękkie, całość wyłóż na makaron.
PODWIECZOREK
Krem z cukinii z prażonymi pestkami dyni
- 1 mała cukinia (200 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka pestek dyni (10 g)
- sól morska, świeżo zmielony
- czarny pieprz, gałka muszkatołowa
DLA TRENUJĄCYCH:
Krem z cukinii z prażonymi pestkami dyni extra
- 1 mała cukinia (200 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka pestek dyni (10 g)
- grzanki z 2 kromek pieczywa razowego żytniego (80 g)
- sól morska, świeżo zmielony
- czarny pieprz, gałka muszkatołowa
KOLACJA
Sałatka z jajkiem, awokado i rukolą
- 1 garść mieszanki sałat (40 g)
- 1/2 garści rukoli (10 g)
- 1 jajko (60 g)
- 1/2 dojrzałego awokado (40 g)
- 1/4 małej cebuli czerwonej (25 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa umyj i osusz. Awokado obierz ze skórki, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny. Jajko ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki, a cebulę w piórka. Na talerzu ułóż mieszankę sałat, rukolę, awokado, jajko i cebulę. Sałatkę skrop oliwą i oprósz pieprzem.
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE
Omlet śródziemnomorski z warzywami
- 2 jajka
- 1/4 małej cukinii (50 g)
- 1/2 średniej cebuli (50 g)
- 1 średni pomidor (170 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 kromki chleba razowego żytniego (80 g)
Posiekaną cebulę podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną cukinię, sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj z warzywami. Całość smaż na małym ogniu do zrumienia z obu stron. Gotowy omlet udekoruj bazylią i serwuj z razowym pieczywem.
II ŚNIADANIE
Żytni tost z tuńczykiem i awokado
- 1 kromka chleba żytniego razowego (40 g)
- 1 łyżka tuńczyka z wody (30 g)
- 2 plasterki awokado (40 g)
- 1/2 średniego pomidora (80 g)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (3 g)
- świeżo zmielony czarny pieprz
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Żytnie tosty z tuńczykiem i awokado
- 2 kromki chleba żytniego razowego (80 g)
- 2 łyżka tuńczyka z wody (60 g)
- 3 plasterki awokado (60 g)
- 1 średni pomidor (170 g)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (3 g)
- świeżo zmielony czarny pieprz
OBIAD
Kurczak po hawajsku z miksem sałat i melisą
- 1 pierś z kurczaka
- 1/3 soku ananasowego (100 ml)
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta brązowego cukru
- 1/2 opakowania miksu sałat
- 7-10 listków świeżej melisy
- łyżka oliwy (10 g)
- łyżka soku z cytryny
Wymieszaj sok ananasowy z sosem sojowym i cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu 2-3 min. Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem. Włóż kawałki kurczaka do szklanego naczynia i zalej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. Włóż do woreczka do pieczenia i piecz w temp. 180°C przez 20-25 min. Podawaj z sałatą i melisą z sosem z cytryny i oliwy.
PODWIECZOREK
Jogurt naturalny z truskawkami i amarantusem ekspandowanym
- 1 małe opakowanie jogurtu
- naturalnego 2% tł. (150 g)
- 3/4 szkl. truskawek (100 g)
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (6 g)
WERSJA DLA TRENUJĄCYCH:
Jogurt naturalny z truskawkami i amarantusem ekspandowanym extra
- 1 małe opakowanie jogurtu
- naturalnego 2% tł. (150 g)
- 3/4 szkl. truskawek (100 g)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (12 g)
- 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (6 g)
KOLACJA
Sałatka z roszponką, mozzarellą i czarnymi oliwkami
- 1 garść roszponki (40 g)
- 2 plastry suszonych pomidorów (40 g)
- 1 łyżka czarnych oliwek (20 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 1/4 średniej czerwonej cebuli (25 g)
- 1/2 kulki mozzarelli (60 g)
Dressing:
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżeczka octu winnego (3 g)
- 1/2 ząbka czosnku (2,5 g)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Roszponkę umyj i osusz. Dodaj oliwki i pomidorki przekrojone na pół, porwaną w kawałki mozzarellę oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i suszone pomidory. Składniki na dressing dokładnie wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Źródło diety/jadłospisu: beactivemag.pl
Przeczytaj więcej o skutecznych dietach na płaski brzuch:
6 skutecznych trików na płaski brzuch
Minimum wysiłku, maksimum efektu. Zobacz najlepsze ćwiczenia na brzuch!
Chcesz jeść zdrowo i chudnąć? Zobacz dietę Ewy Chodakowskiej! (jadłospis na 7 dni)