Dieta 7 dniowa - zasady i jadłospis

Dieta 7 dniowa - zasady i jadłospis fot. Fotolia
Stosowanie tej diety to nie tylko siedmiodniowy program odchudzania. To też doskonałe samopoczucie! Poznaj zasady diety 7 dniowej!
Agata Bernaciak / 23.05.2014 15:56
Dieta 7 dniowa - zasady i jadłospis fot. Fotolia

Dieta 7 dniowa - zasady

Dieta opiera się głównie na produktach, które są stosowane w programach biologicznej odnowy. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin, przez co zwiększa przemianę materii, a tym samym likwiduje toksyny i rozpoczyna spalanie nagromadzonego tłuszczu.

Podstawą jadłospisu są warzywa i owoce sezonowe. Żeby jej efekty utrzymały się po zakończeniu kuracji, należy wybrać 1 dzień w każdym tygodniu i zastosować jeden z przedstawionych poniżej jadłospisów. Dzięki tej diecie schudniesz przynajmniej 3 kg w tydzień!

Jadłospis na diecie 7-dniowej

Dzień 1. główny składnik – ryż
Śniadanie: 100 g gotowanego ryżu, garść truskawek, 150 g jogurtu owocowego
Obiad: 15 dag gotowanej piersi z indyka, 100 g gotowanego ryżu, 20 dag ugotowanych brokułów, 1 średni strąk papryki
Kolacja: 100 g gotowanego ryżu, 4 łyżki odtłuszczonego serka waniliowego homogenizowanego, garść truskawek

Dzień 2. główny składnik – mleko
Śniadanie: 375 ml mleka 0,5% zmiksowanego z 1 bananem, 4 łyżki stołowe płatków kukurydzianych, 15 dag serka waniliowego homogenizowanego odtłuszczonego
II śniadanie: 375 ml mleka 0,5% zmiksowanego z 1 bananem
Obiad: 375 ml mleka 0,5% zmiksowanego z 1 bananem, 15 dag pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek jogurtu naturalnego 0%.
Kolacja: 375 ml mleka 0,5% zmiksowanego z 1 bananem, 2 kromki chleba z dżemem

Dzień 3. główny składnik – brokuły
Śniadanie: 10 dag ugotowanych brokułów, kilka plasterków pomidora z cebulą, 1 jajo na twardo, 250 ml wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny
Obiad: 4 łyżki ryżu, 20 dag gotowanych brokułów, 250 ml soku z kiszonej kapusty
Kolacja: 250 ml wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny, sałatka z: 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej, 10 dag ugotowanych brokułów, małej łyżeczki oliwy z oliwek, soli i pieprzu

Dzień 4. główny składnik – algi
Śniadanie: 250 ml naparu z 2 łyżeczek alg, sałatka z: kiwi, pomarańczy, 1/2 jabłka, 2 łyżek płatków kukurydzianych, 3 łyżek jogurtu naturalnego
Obiad: 250 ml naparu z alg, 20 dag duszonego dorsza, zielona sałata z odrobiną octu winnego
Kolacja: 250 ml naparu z alg, 20 dag pieczonego w fasoli pstrąga ze szpinakiem

Dzień 5. główny składnik – ziemniaki
Śniadanie: 1 duży ugotowany ziemniak z łyżką szczypiorku, 250 ml soku z dowolnego rodzaju jarzyn
Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 2 średnie ugotowane ziemniaki zapiekane z plastrem sera żółtego light i łyżką natki pietruszki
Kolacja: 250 ml soku z dowolnych jarzyn, 1 średniej wielkości ziemniak zapieczony z łyżką szczypiorku

Dzień 6. główny składnik – koktajl warzywny
Śniadanie: 15 dag chudego białego twarogu, sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku
II śniadanie: sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pomidora
Obiad: 10 dag pieczonej piersi indyczej, 5 łyżek ugotowanej marchewki, sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pietruszki
Kolacja: 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty, sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii

Dzień 7. główny składnik – owoce cytrusowe
Śniadanie: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 15 dag jogurtu naturalnego 0-proc., dowolna ilość mandarynek
Obiad: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 25 dag surówki z dowolnych owoców cytrusowych, 15 dag gotowanej piersi z kurczaka
Kolacja: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 1 kromka pieczywa razowego z plasterkiem szynki drobiowej i 1 liściem zielonej sałaty, dowolna ilość mandarynek

Poznaj inne jadłospisy odchudzające:


napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA