Czarne lody - co zawierają?

Wyglądają ciekawie, ale mało apetycznie, a mimo to biją rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych. Z czego powstają czarne lody?
Marta Słupska / 09.06.2016 13:10

 

 

Zmrzlina přesně pro mě 😱😍😍 ..kdo by si taky dal? 😂 #blackicecream #inspo

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika FITNESS 🍑 LIFESTYLE 💎 (@anyutka_kay)

Czarne lody są już do kupienia w nowojorskiej lodziarni Morgenstern’s Finest Ice Cream i podobno świetnie się sprzedają (mimo że barwią usta i język na czarno!). To, jaką wzbudzają sensację, widać dobrze na Instagramie, który został zalany falą fotografii lodów w tym właśnie kolorze. Wyglądają nietypowo, ale z czego się je robi, czy są zdrowe i, co równie ważne, jak smakują?

Z czego robi się czarne lody?

Czarne lody zawdzięczają swój kolor kokosowemu popiołowi, z którego są wytwarzane. Produkuje się go podczas obróbki termicznej łupin orzecha kokosowego. Czarne lody zawierają też wiórki i mleczko kokosowe. Są przy tym w pełni naturalne, nie zawierają sztucznych dodatków, w tym barwników. Podobno są smacznie i mają, co zrozumiałe, kokosowy posmak. 

Popiół kokosowy to aktywny węgiel wykazujący właściwości detoksykujące i oczyszczające. 

Co ciekawe, czarne lody są już od dawna do kupienia w Japonii – tamtejszy deser powstaje jednak z czarnego sezamu. 

Czarne lody są już hitem w USA, bardzo możliwe też, że wkrótce wprowadzi je do sprzedaży któraś z polskich lodziarni. My chętnie byśmy ich spróbowali! Mamy tylko nadzieję, że będą tańsze niż w Stanach, gdzie za jedną porcję trzeba zapłacić aż... 7 dolarów, czyli prawie 30 złotych!

Zobacz też: Hity z Instagrama: inspirujące dania ze szparagów

 

After school. Booyah! Really couldn't figure out what the heck the ice cream tasted like but it taste so good. Yum! 👅🍦🍦#blackicecream

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika サンディー (@sandymrqt)

 

 

 

Doch nicht nur in New York - schwarzes Vanilleeis aus der Hauptstadt - lecker! #schwarzeseis #blackicecream

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika glowbus (@goglowbus)

Zobacz też: Nowy hit żywieniowy: nasiona konopi!

Redakcja poleca

REKLAMA