Kiedy jesteś na diecie i dopada cię ochota na słodkie, fit chlebek bananowy sprawdzi się idealnie. Słodycz nadają mu bardzo dojrzałe banany oraz ksylitol lub erytrytol. Jest aromatyczny, lekki, pyszny i bardzo pożywny. Możesz jeść go solo, z dżemem, z fit nutellą, serkiem waniliowym lub jogurtem, miodem i owocami. Chlebek bananowy fit będzie też świetnym pomysłem, jeśli spodziewasz się gości.
Chlebek bananowy fit przygotujesz w kilka minut — przygotowanie masy zajmie ci ok. 10 minut.
Przewiń w dół i odkryj prosty przepis na chlebek bananowy fit bez cukru z jogurtem i borówkami, chlebek bananowy fit z kakao, chlebek bananowy fit bez mąki, chlebek bananowy fit bez jajek, chlebek bananowy fit z masłem orzechowym.
Spis treści:
- Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru
- Fit chlebek bananowy z kakao
- Fit chlebek bananowy bez mąki
- Fit chlebek bananowy bez jajek
- Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym
Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru
Składniki:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego/jogurtu greckiego/skyru,
- 300 g borówek,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Banany, jogurt i jajka zblenduj na gładką masę.
- Połącz w misce suche składniki: mąkę, sodę i słodzik.
- Następnie przelej do nich masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
- Keksówkę (22 x 12 x 7 cm) wyłoż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i przelej masę.
- Włóż do piekrnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 45-50 minut.
- Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia.
fot. Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru/Adobe Stock, FomaA
Fit chlebek bananowy z kakao
Chlebek bananowy z kakao to idealna alternatywa dla ciasta czekoladowego. Jest miękki i wilgotny.
Składniki:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
- 5 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
- 4 łyżki kakao,
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
- 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Banany, jajka i olej zblenduj na gładką masę.
- Połącz w misce suche składniki: mąkę, sodę, słodzik i kakao.
- Następnie przelej do nich masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj posiekaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę i wymieszaj.
- Keksówkę (22 x 12 x 7 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i przelej masę.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 40 minut.
- Wyjmij fit chlebek bananowy czekoladowy i odstaw do ostudzenia.
fot. Fit chlebek bananowy z kakao/Adobe Stock, A_Lein
Fit chlebek bananowy bez mąki
Składniki:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 5 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Banany, jajka i olej zblenduj na gładką masę.
- Zmiel płatki owsiane na mąkę, dodaj słodzik, sodę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do miski masę i wymieszaj do połączenia składników.
- Przelej masę do natłuszczonej keksówki (22 x 12 x 7 cm).
- Piecz w 175 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
fot. Fit chlebek bananowy bez mąki/Adobe Stock, Vladislav Noseek
Fit chlebek bananowy bez jajek
Składniki:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
- 6 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zblenduj banany i olej.
- Połącz w misce suche składniki: mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
- Wlej do miski masę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do keksówki (22 x 12 x 7 cm).
- Piecz w w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
fot. Fit chlebek bananowy bez jajek/Adobe Stock, Лариса Василенко
Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym
Składniki:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
- jajko w temperaturze pokojowej (rozm. M)
- 6 łyżek masła orzechowego (migdałowego, arachidowego, z nerkowców)
- 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- orzechy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zblenduj banany i olej na gładką masę.
- Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Wsyp do miski mąkę, słodzik, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
- Dodaj masę bananowo-orzechową do suchych składników i zmiksuj na małym obrotach.
- Dodaj orzechy i wymieszaj.
- Przelej masę do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
- Piecz ok. 40 minut.
fot. Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Czytaj także:
3 najlepsze przepisy na bezglutenowy chlebek bananowy
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne