Chlebek bananowy fit bez cukru: 5 szybkich, prostych i pysznych przepisów

Chlebek bananowy fit: jak zrobić? fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Chlebek bananowy fit to idealna przekąska, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Bazą są w nim bardzo dojrzałe banany. Możesz przygotować go na kilka sposobów np. z jogurtem i borówkami, z płatkami owsianymi, z masłem orzechowym lub kakao. Odkryj 5 prostych przepisów na fit chlebek bananowy bez cukru.
Redaktorki Polki.pl / 12.01.2024 05:00
Chlebek bananowy fit: jak zrobić? fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Kiedy jesteś na diecie i dopada cię ochota na słodkie, fit chlebek bananowy sprawdzi się idealnie. Słodycz nadają mu bardzo dojrzałe banany oraz ksylitol lub erytrytol. Jest aromatyczny, lekki, pyszny i bardzo pożywny. Możesz jeść go solo, z dżemem, z fit nutellą, serkiem waniliowym lub jogurtem, miodem i owocami. Chlebek bananowy fit będzie też świetnym pomysłem, jeśli spodziewasz się gości.

Chlebek bananowy fit przygotujesz w kilka minut — przygotowanie masy zajmie ci ok. 10 minut.

Przewiń w dół i odkryj prosty przepis na chlebek bananowy fit bez cukru z jogurtem i borówkami, chlebek bananowy fit z kakao, chlebek bananowy fit bez mąki, chlebek bananowy fit bez jajek, chlebek bananowy fit z masłem orzechowym.

Spis treści:

  1. Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru
  2. Fit chlebek bananowy z kakao
  3. Fit chlebek bananowy bez mąki
  4. Fit chlebek bananowy bez jajek
  5. Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym

Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru

Składniki:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego/jogurtu greckiego/skyru,
  • 300 g borówek,
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Banany, jogurt i jajka zblenduj na gładką masę.
  2. Połącz w misce suche składniki: mąkę, sodę i słodzik.
  3. Następnie przelej do nich masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Keksówkę (22 x 12 x 7 cm) wyłoż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i przelej masę.
  6. Włóż do piekrnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 45-50 minut.
  7. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia.

Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukrufot. Fit chlebek bananowy z jogurtem i borówkami bez cukru/Adobe Stock, FomaA

Fit chlebek bananowy z kakao

Chlebek bananowy z kakao to idealna alternatywa dla ciasta czekoladowego. Jest miękki i wilgotny.

Składniki:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
  • 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Banany, jajka i olej zblenduj na gładką masę.
  2. Połącz w misce suche składniki: mąkę, sodę, słodzik i kakao.
  3. Następnie przelej do nich masę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj posiekaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę i wymieszaj.
  5. Keksówkę (22 x 12 x 7 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i przelej masę.
  6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 40 minut.
  7. Wyjmij fit chlebek bananowy czekoladowy i odstaw do ostudzenia.

Fit chlebek bananowy z kakaofot. Fit chlebek bananowy z kakao/Adobe Stock, A_Lein

Fit chlebek bananowy bez mąki

Składniki:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Banany, jajka i olej zblenduj na gładką masę.
  2. Zmiel płatki owsiane na mąkę, dodaj słodzik, sodę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej do miski masę i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Przelej masę do natłuszczonej keksówki (22 x 12 x 7 cm).
  5. Piecz w 175 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Fit chlebek bananowy bez mąkifot. Fit chlebek bananowy bez mąki/Adobe Stock, Vladislav Noseek

Fit chlebek bananowy bez jajek

Składniki:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego/kokosowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj banany i olej.
  2. Połącz w misce suche składniki: mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  3. Wlej do miski masę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do keksówki (22 x 12 x 7 cm).
  5. Piecz w w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.

chlebek bananowy fit bez jajekfot. Fit chlebek bananowy bez jajek/Adobe Stock, Лариса Василенко 

Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej/kukurydzianej,
  • jajko w temperaturze pokojowej (rozm. M)
  • 6 łyżek masła orzechowego (migdałowego, arachidowego, z nerkowców)
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • orzechy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Zblenduj banany i olej na gładką masę.
  2. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  3. Wsyp do miski mąkę, słodzik, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  4. Dodaj masę bananowo-orzechową do suchych składników i zmiksuj na małym obrotach.
  5. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  6. Przelej masę do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
  7. Piecz ok. 40 minut.

Fit chlebek bananowy z masłem orzechowymfot. Fit chlebek bananowy z masłem orzechowym/Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Czytaj także:
3 najlepsze przepisy na bezglutenowy chlebek bananowy
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne

Redakcja poleca

REKLAMA