Patisony są stworzone do fit przepisów, bo są niskokaloryczne. Idealnie nadają się do zapiekania, ale też jako baza placków czy leczo. Przy odpowiednio dobranych dodatkach można z nich wyczarować niskokaloryczne danie obiadowe lub na kolację. Naszym przebojem są zapiekanki z patisonów – są tak smaczne i piękne, że śmiało można je podać gościom.
Na co dobry jest patison? Jest nie tylko cennym składnikiem diety odchudzającej, ale dostarcza cennych witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. To wymarzone warzywo dla każdego, kto dba o zdrowie i figurę.
Spis treści:
Fit zapiekanka z patisona
Przepis fit przepis z patisonów pozwala przygotować 4 porcje – po jednej z każdego patisona. W każdej z nich znajdzie się ok. 213 kcal. Jeśli to ma być obiad, śmiało możesz go okrasić sosem zrobionym z jogurtu i imbiru czy też domowym ketchupem.
Składniki:
- 4 nie za duże patisony, ale nie mini,
- 100 g pieczarek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy bulgur,
- 4 jaja,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól pieprz do smaku,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Umyj pieczarki, pokrój i obsmaż na oliwie. Przełóż je do miski.
- Dodaj kaszę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Od umytych patisonów odkrój wierzchy. Wydrąż z każdego z nich miąższ, aby stworzyć miejsce na farsz.
- Miąższ posiekaj, posól i odstaw na 10 minut, po czym bardzo dokładnie odciśnij i dodaj do farszu.
- Nafaszeruj każdego patisona, formując w farszu zagłębienie.
- Ustaw patisony na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 40 minut.
- Na 3-4 minuty przed końcem, wbij do zagłębienia w farszu każdego patisona po 1 jajku i ponownie wstaw do piekarnika, właśnie na 3-4 minuty (aby jajko się ścięło).
- Zapiekanki podawaj na ciepło z dekoracją z zieleniny.
fot. Fit zapiekanka z patisona/ Adobe Stock, nikolaydonetsk
Fit placki z patisona
Cały fit przepis z patisona dostarcza około 1070 kcal. Jeśli przygotujesz 10 placków, to każdy będzie miał mniej więcej 107 kcal. Porcja z 3-4 placków zawiera więc ok. 321-428 kcal.
Składniki:
- 2 średnie patisony,
- 200 g twarogu półtłustego, mielonego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżeczka oregano lub tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka świeżej pietruszki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz patisony. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Włóż starte patisony do miski, posól i odstaw na około 10-15 minut, aby puściły sok. Następnie odciśnij nadmiar wody.
- Do patisonów dodaj twaróg, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Masa powinna być gęsta, ale jeśli jest zbyt rzadka, dodaj nieco więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując płaskie placki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony.
- Placki podawaj gorące, najlepiej z sosem jogurtowym.
fot. Fit placki z patisona/ Adobe Stock, san_ta
Fit kotlety z patisona
W całym fit przepisie z patisona jest ok. 700 kcal. Jeśli uformujesz kotlety o podobnej wielkości, wystarczy tę liczbę podzielić przez liczbę gotowych kotletów, aby obliczyć kaloryczność każdego z nich. Np. Jeśli wyjdzie ci 6 kotletów, w każdym z nich będzie ok. 116 kcal. Zakładając, że jedna porcja to 2 kotlety, dostarczą one ok. 233 kcal.
Składniki:
- 2 średnie młode patisony,
- 2 jaja,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- pół szklanki mąki migdałowej lub pokruszonych migdałów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka pietruszki,
- olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz i zetrzyj patisona na tarce o grubych oczkach do sporej miski. Posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij.
- Posiekaj natkę, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Do patisonów wbij 2 jaja, wsyp ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz natkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj z masy kotlety, a następnie oprósz je z obu stron mąką migdałową, lekko ja dociskając do kotletów.
- Smaż na wysprejowanej tłuszczem patelni z nieprzywierająca powłoką na średnim ogniu.
- Kotlety z obu stron powinny się zrumienić.
- Podawaj udekorowane listkami natki.
fot. Fit kotlety z patisona/ iStock by Getty Images, peredniankina
Fit leczo z patisona
Cały przepis dostarcza ok. 525 kcal i pozwala podać 3-4 porcje leczo. Zatem w każdej z nich będzie 131-175 kcal. Można sobie nie żałować i jeść do syta!
Składniki:
- 2-3 średnie patisony,
- 1 mała cukinia (opcjonalnie),
- 1 średnia marchew,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 duży pomidor,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz warzywa. Pokrój w kostkę patisony i cukinię, a paprykę w paski.
- Obierz marchew i pokrój ją w plasterki lub półplasterki.
- Pomidora sparz, obierz i pokrój w kawałki.
- Rozgrzej olej w rondlu i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj pokrojone patisony, marchew, paprykę, pomidora i pół szklanki wody oraz przyprawy. Duś pod przykryciem do miękkości patisona (ok. 20 minut).
- Wmieszaj koncentrat pomidorowy.
- Podawaj na ciepło udekorowany natką pietruszki.
fot. Fit leczo z patisona/ Adobe Stock, matka_Wariatka
Czytaj także:
4 przepisy na fit dania z kurczakiem
Zdrowe kanapki fit - 15 pomysłów
Fit śniadanie do pracy, na słodko lub na słono