Fit lody najlepsze są domowej roboty. Jednak i w sklepach czasami można trafić niezłą propozycję. Trzeba tylko czytać skład i tabelę wartości odżywczych. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas zakupów fit deserów na upalny dzień, aby nie dostarczały za dużo kalorii i były odżywcze. Podsuwamy też fajne przepisy na domowe lody fit.
Spis treści:
Jakie lody są fit?
Żeby lody można było uznać za fit, powinny spełniać trzy warunki:
- Po pierwsze, powinny mieć obniżoną wartość kaloryczną.
- Po drugie, zawartość białka powinna w nich być wyższa niż w tradycyjnych lodach.
- I w końcu po trzecie, ilość cukru powinna być fit lodach niższa niż w zwykłych.
Dopiero wtedy, gdy lody spełniają te trzy wymagania, można o nich powiedzieć, że są to fit lody. A tak po ludzku: fit lody to po prostu zdrowsza wersja tych tradycyjnych.
A jak o zdrowiu mowa, to najlepiej by było, żeby fit lody nie zawierały zbędnych dodatków – sztucznych aromatów czy konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i polepszaczy smaku. Generalnie, im krótszy skład produktu, tym lepszy. Dlatego nie obędzie się bez czytania etykiet lodów w sklepach. Druga możliwość, to przygotowanie sobie fot lodów w domu. Wtedy masz pełną kontrolę nad ich składem, ilością cukru, tłuszczu, białka oraz kalorycznością.
I na koniec wcale nie mniej ważna sprawa, a mianowicie wielkość porcji. Może się bowiem okazać, że duża porcja fit lodów wcale nie będzie mniej kaloryczna i nie dostarczy znacząco mniej tłuszczu nasyconego niż umiarkowana porcja lodów tradycyjnych.
Podsumowując, fit lody to lody ze zmodyfikowanym składem, który dostarcza mniej energii i cukru, a więcej białka, jadane w rozsądnych porcjach, nieprzyczyniających się do znacznego przekroczenia kaloryczności menu.
Fit lody Lidl i Biedronka
Obecnie interesującą propozycją są lody Willisch (Lidl) o zwiększonej zawartości białka i bez cukru.
Niestety w Biedronce obecnie z lodów o obniżonej kaloryczności są sorbety Marletto. Poniżej porównanie tych lodów na podstawie 100 g wybranych wersji smakowych (Marletto – sorbet mango, Lody tradycyjne: Grycan – lody waniliowe, Willisch – sernik z pomarańczą). Na czerwono zaznaczamy najgorszy wynik, na zielono — najlepszy, a na czarno — umiarkowaną.
wartości odżywcze | lody tradycyjne | Willisch | Marletto |
kalorie | 261 kcal | 151 kcal | 136 kcal |
białko | 0,3 g | 7,7 g | 0,6 g |
tłuszcz | 15,3 g | 6,5 g | 0,4 g |
w tym tłuszcz nasycony | 9,8 g | 4,4 g | 0,2 g |
węglowodany | 26,1 g | 24 g | 33 g |
w tym cukry | 23,2 g | 5 g | 15 g |
Jak widzisz, lody proteinowe (Willisch) są nieco bardziej kaloryczne od sorbetu, ale dostarczają od niego znacznie więcej białka, a mniej węglowodanów. W porównaniu z tradycyjnymi mają też ponad 2 razy mniej tłuszczu i o ponad 100 kcal mniej. Czy takie lody są fit? Tak! Jednak, gdy zjesz ich 171 g, kalorycznością zrównają się z tradycyjnymi. Dlatego warto zachować umiar.
Przepisy na fit lody
Poniżej 5 sprawdzonych przepisów na fit lody w różnych smakach. Koniecznie pamiętaj, aby w czasie zamrażania, przynajmniej 1 raz zmiksować lody, aby rozbić kryształy lodu. Tylko tak zrobisz fit lody o kremowej konsystencji. Jeśli chcesz, aby były idealnie gładkie, miksuj je co godzinę.
Fit lody z jogurtu naturalnego
Proponujemy fit lody ze skyru. To także jogurt naturalny, ale gęstszy i o większej zwartości białka.
Składniki:
- 500 g skyru,
- 300 ml mleka 2% tłuszczu,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- pół laski wanilii (pokruszonej),
- 3 żółtka,
- 150 g erytrytolu w pudrze.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej lekko mleko, zestaw z ognia, wsyp erytrytol i wymieszaj, aby się rozpuścił. Odstaw do ostygnięcia.
- Wyłóż skyr do miski. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas miksując.
- Gdy powstanie jednorodna masa, wmieszaj do niej mikserem żółtka oraz aromat waniliowy i drobno pokruszoną laskę wanilii.
- Przełóż masę do pudełka na lody i wstaw do zamrażalnika na 30-40 minut.
- Po tym czasie wyjmij i zmiksuj, a by dodać lodom puszystości. Znowu wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
- Ponownie wyjmij, zmiksuj i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia.
W 100 g tych fit lodów jest ok.: 63 kcal, 7 g białka, 3,7 g tłuszczu, 3,5 g węglowodanów.
fot. Fit lody z jogurtu naturalnego/ Adobe Stock, New Africa
Domowe lody bananowe fit
Możesz te fit lody przygotować z już mocno dojrzałych bananów, wtedy lody będą słodsze.
Składniki:
- 2 banany,
- szklanka mleka 2% tłuszczu,
- 2 żółtka,
- łyżka mąki migdałowej (10 g, lub 5-6 zmielonych migdałów),
- 50 g erytrytolu w pudrze,
- mała szczypta soli,
- mała szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zblenduj obrane banany z mlekiem.
- Wmieszaj do nich erytrytol, żółtka, mąkę migdałową oraz przyprawy. Całość miksuj na wysokich obrotach przez 3-4 minuty.
- Przelej masę na fit lody do pudełka i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij, ponownie zmiksuj, tym razem krótko, i wstaw znowu do zamrażalnika. Tym razem trzymaj tam lody 4 godziny. Po tym czasie będą nadawały się do jedzenia.
W 100 g tych fit lodów jest ok.: 97 kcal, 3,5 g białka, 2 g tłuszczu, 13,4 g węglowodanów.
fot. Domowe lody bananowe fit/ Adobe Stock, Robert Kneschke
Fit lody truskawkowe
Podajemy przepis na fit lody z odżywki białkowej o smaku truskawkowym. Jeśli nie chcesz z niej korzystać, nie musisz, ale wtedy lody będą dostarczały dużo mniej białka.
Składniki:
- 2 banany (około 240 g),
- 200 g mrożonych lub surowych truskawek,
- 1 szklanka (250 ml) mleka 2% tłuszczu,
- 1 miarka (30 g) odżywki białkowej o smaku truskawkowym,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój banany na kawałki i zamroź je (najlepiej całą noc).
- W blenderze umieść zamrożone banany, mrożone truskawki, mleko oraz odżywkę białkową. Dodaj miód, jeśli chcesz, aby lody były słodsze.
- Miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę więcej mleka.
- Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
- Wyjmij fit lody, raz jeszcze zmiksuj i ponownie wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.
- Wyjmij na kilka minut przed podaniem, aby nieco zmiękły.
W 100 g tych fit lodów jest ok.: 99 kcal, 6,7 g białka, 1,34 g tłuszczu, 16,5 g węglowodanów.
fot. Fit lody truskawkowe/ Adobe Stock, Davizro Photography
Domowe lody czekoladowe fit
Składniki:
- 600 g jogurtu naturalnego (bez dodatku cukru),
- 2 łyżki kakao (około 20 g),
- 50 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
- 4 łyżki erytrytolu w pudrze,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, około 5 ml).
Sposób przygotowania:
- Połam gorzką czekoladę na malutkie kawałki.
- W dużej misce połącz jogurt naturalny, kakao, erytrytol oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Dodaj kawałki gorzkiej czekolady do masy i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę na fit lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki na pół godziny.
- Wyjmij, zmiksuj, aby nadać im nieco puszystości i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły, następnie nakładaj gałki.
W 100 g tych fit lodów jest ok.: 100 kcal, 4 g białka, 6 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów.
fot. Domowe lody czekoladowe fit/ Adobe Stock, Bart
Fit lody śmietankowe
Składniki:
- 400 ml mleka 2% (albo roślinnego),
- 200 ml mleczka kokosowego, gęstego,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki erytrytolu (lub dowolnego słodzika, do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- starta skórka 1 pomarańczy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj mleko i mleczko kokosowe. Podgrzej na małym ogniu.
- Dodaj erytrytol i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i przelej do dużej miski.
- W osobnej misce roztrzep żółtka.
- Stopniowo dodawaj odrobinę ciepłej mieszanki mlecznej do roztrzepanych żółtek, cały czas miksując, aby żółtka się nie zważyły. Powoli wlej całą mieszankę żółtek do mleka, stale mieszając, aż do połączenia.
- Wlej mieszankę do rondelka i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję śmietanki. Ważne jest, aby nie dopuścić do zagotowania.
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę pomarańczową (jeśli używasz).
- Przelej masę do miski i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj.
- Gdy wystygnie, przelej do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
- Wyjmij, zmiksuj i ponownie wstaw do mrożenia, tym razem na 1-1,5 godziny.
- Wyjmij i dokładnie wymieszaj, aby rozbić kryształy lodu. Powtórz ten proces co godzinę przez kolejne 2-3 godziny, aż lody będą odpowiednio zamrożone.
- Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły.
W 100 g tych fit lodów jest ok.: 134 kcal, 3,7 g białka, 9,3 g tłuszczu, 6 g węglowodanów.
fot. Fit lody śmietankowe/ Adobe Stock, Maria
Czytaj także:
Fit ciasto drożdżowe - 3 fajne przepisy
Fit desery z mascarpone: tartaletki, ciasto, deser błyskawiczny
8 pomysłów na fit muffinki