POLECAMY

W tej chorobie działają jak lek. Oto 12 przepisów na przekąski gotowe w kilka minut.

Diagnoza: dna moczanowa? Najłatwiej zniweczyć trud leczenia sięgając po niezdrowe przekąski. Oto 12 propozycji na lekkie i smaczne posiłki, które regenerują stawy i pomogą schudnąć.

/ tydzień temu
W tej chorobie działają jak lek. Oto 12 przepisów na przekąski gotowe w kilka minut. fot. Fotolia

Dna moczanowa, inaczej artretyzm, skaza moczanowa, podagra  to choroba charakteryzująca się nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów. Przyczyną dny moczanowej jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi.

Dna moczanowa spowodowana jest odkładaniem się w stawach, ścięgnach, a także wokół nich, kryształków moczanu sodu. Najczęściej choroba zajmuje stawy, co zazwyczaj objawia się atakami bardzo silnego bólu, obrzękiem i ograniczeniem jego ruchomości. Nieleczona dna moczanowa, czyli artretyzm prowadzi do poważnych konsekwencji.

Dna moczanowa - to możesz jeść bez obaw

U osób,  u których stwierdzono dnę moczanową, podstawą leczenia jest dieta ubogopurynowa. Oznacza to, że powinny one jeść produkty, z których w organizmie powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Taka dieta chroni stawy. Do produktów zalecanych należą:

  • warzywa: bakłażan, cukinia, ziemniaki, pomidory, kalafior, seler, szparagi, cebula, papryka, ogórki, marchew, cykoria, kapusta, sałata, roszponka, kalarepa, rzodkiewka, burak,
  • owoce: jabłka, gruszki, kiwi, czereśnie, wiśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banan,
  • produkty zbożowe: pieczywo razowe, produkty zbożowe (pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, płatki owsiane, kukurydziane), kasze (jaglana, jęczmienna czy gryczana), ryż, makaron,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jaja,
  • orzechy.

Przygotowywanie potraw - zasady

Dieta niskopurynowa opierać się powinna nie tylko na odpowiednich produktach, ale też sposobie ich przygotowania.

  • Jedz produkty bogate w błonnik, bo reguluje on pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Pomaga też w utracie zbędnych kilogramów i syci na dłużej, ułatwiając przestrzeganie stałych pór posiłków.
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste, które są bogate nie tylko w błonnik, ale też w niezbędne w leczeniu podagry witaminy z grupy B, magnez, żelazo.
  • Unikaj potraw smażonych, pieczonych czy duszonych.
  • Przygotowując posiłki, możesz podprawiać potrawy zawiesinami z mąki i mleka, ale porzuć ten zwyczaj, jeśli walczysz z nadwagą.
  • Pamiętaj o piciu wody (około 3 litrów dziennie). Można wzbogacić ją sokami owocowymi. Do picia polecana jest też kawa zbożowa, herbaty owocowe, ziołowe, chude mleko, koktajle owocowe, kefir, jogurt. 

Dna moczanowa - przepisy

wiśniowa jaglanka z orzechami (ok. 340 kcal)
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
garść mrożonych lub świeżych wiśni
łyżka orzechów nerkowca
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka miodu
Kaszę wymieszaj z miodem i uprażonymi orzechami. Wiśnie wydryluj i dodaj do kaszy. Podawaj je z jogurtem.

cykoria z serem kozim i tymiankiem (ok. 220 kcal)
½ cykorii
4 plasterki sera koziego pleśniowego
średni pomidor
łyżka pestek słonecznika
łyżka octu balsamicznego
Liście cykorii wymieszaj z pokrojonym z półplasterki pomidorem i pestkami. Posyp pokruszonym serem,  skrop octem.

szakszuka z pomidorami (ok. 310 kcal)
2 jajka
½ szkl. pomidorów z puszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego
½ małej cebuli
1 łyżka nasion słonecznika
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pomidory i poczekaj, aż odparuje sok. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą. Wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Podawaj posypane pietruszką i słonecznikiem.

krem dyniowo-marchewkowy (290 kcal)
¼ dyni hokkaido
½ małej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duża marchew
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka pestek dyni
3 łyżki jogurtu greckiego
Cebulę zeszklij na oleju, dodaj upieczone lub ugotowane wcześniej kawałki dyni i marchewki. Dodaj szklankę wody i gotuj wraz z kurkumą i pieprzem. Zblenduj na gładki krem, dodaj jogurt, posyp szczypiorkiem i dynią.

burak pieczony z cykorią i orzechami (300 kcal)
1 średni burak
½ cykorii
2 łyżki orzechów laskowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Plasterki buraka upiecz. Podawaj je na cykorii, posypane prażonymi orzechami. Posyp je grubo mieloną solą i pieprzem oraz rozmarynem, skrop oliwą.

guacamole  z pieczonymi warzywami (ok. 320 kcal)
½ dojrzałego awokado
¼ żółtej papryki
łodyga selera naciowego
¼ cukinii
5 pomidorków koktajlowych
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżka oliwy 
kromka chleba razowego żytniego
Awokado zblenduj z oliwą i dopraw jak lubisz. Warzywa dowolnie pokrój, skrop olejem i upiecz. Pastę z awokado podawaj z pieczonymi warzywami i pieczywem.

pieczone jabłko w sezamie (ok. 240 kcal)
duże jabłko
3 orzechy laskowe
łyżka pasty sezamowej tahini
Jabłko upiecz i podawaj skropione tahini.

pęczak z cukinią, porem i bakłażanem (ok. 400 kcal)
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
¼ cukinii
½ bakłażana
½ zielonej części pora
szczypta słodkiej papryki
łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki sera ricotta
Na rozgrzanym oleju podsmaż małe kawałki bakłażana i cukinii, dodaj wąskie paski pora i słodka paprykę. Duś pod przykryciem, podlewając wodą, dopóki warzywa nie zmiękną. Wymieszaj z kaszą, ricottą i posól.

omlet ananasowo-borówkowy (ok. 350 kcal)
jajko
banan
łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
garść borówek
łyżeczka cynamonu
Na rozgrzany olej wrzuć plasterki banana i podsmaż z cynamonem. Następnie zalej masą jajeczną i usmaż w całości. Podawaj z borówkami.

ziołowe frytki z batata (ok. 260 kcal)
średni batat
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka mieszanki przypraw (tymianku, bazylii, słodkiej papryki)
Ziemniaka pokrój w słupki. Kawałki skrop olejem i wymieszaj z przyprawami. Upiecz w piekarniku.

mango z pistacjami (ok. 210 kcal)
½ dojrzałego mango
łyżka pistacji bez soli i łupinek
łyżka jogurtu greckiego
Mango pokrój wedle uznania, udekoruj jogurtem i posyp pistacjami.

carpaccio z buraczków  (ok. 220 kcal)
duży burak
plaster sera koziego
garść roszponki
łyżeczka sezamu
łyżeczka pestek dyni
ocet balsamiczny do smaku
Buraka obierz i pokrój wcieniutkie plasterki. Ułóż je na roszponce i posyp sezamem, pestkami dyni oraz pokruszonym serem. Możesz pokropić octem balsamicznym. 

Dna moczanowa - tego unikaj:

- wywary z kości i mięsa,
- podroby, tanie wędliny, konserwy,
- dziczyzna i baranina,
- ryby takie jak: sardynki, śledzie, szproty,
- owoce morza
- rośliny strączkowe takie jak: soczewica, groch, fasola,
- czekolada, kakao,
- mocna kawa i herbata,
- alkohol,
- grzyby
- szpinak,
- rabarbar,
- pikantne przyprawy,
- tłuszcze zwierzęce.

Dowiedz się więcej na temat odżywiania w dnie moczanowej

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)