Sernik mandarynkowy

Sernik mandarynkowy z brzoskwiniami w galaretce pomarańczowej to zapowiedź wspaniałej wielkanocnej uczty! Sprawdź przespis!

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik mandarynkowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka z pomarańczy
  • puszka mandarynek
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź godzinę.
  2. Osącz mandarynki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka. Następnie, cały czas ucierając, dodaj po łyżce ser,  skórkę i sok z pomarańczy, budynie. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową i mandarynkami. Ciastem wylep dno i całe boki kwadratowej foremki. Nałóż masę serową. Piecz 2 godziny (170 st.). Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiowa. Ostudź.
  3. Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wody. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Wierzch przykryj brzoskwiniami i polej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.

Zobacz także inne przepisy na wspaniały sernik!



DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)