Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 3 paczki herbatników petit beurre (po 10 dag)
  • 10 dag masła
  • 70 dag twarogu mielonego
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • 1 cytryna
  • 15 dag osączonych wiśni koktajlowych
Reklama

Na polewę:

  • 1 jajko
  • 5 dag cukru
  • 10 dag płatków migdałowych

Do dekoracji:

  • jajeczka cukrowe
  • wiśnie koktajlowe
  • waniliowy cukier puder
Przygotowanie:
Reklama
  1. Boki i spód tortownicy wysmaruj grubo masłem. Herbatniki rozkrusz, wsyp do tortownicy, obsyp dokładnie boki i spód. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
  2. Żółtka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Kogel-mogel zmiksuj z dodawanym porcjami twarogiem i – na końcu – budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  3. Do przygotowanej formy włóż trzecią część masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj resztą masy serowej. Wierzch wyrównaj.
  4. Zrób polewę: jajko dobrze ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą.
  5. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 50 minut. Ostudź, wyjmij na paterę do ciast.
  6. Sernik udekoruj.
Reklama
Reklama
Reklama