Składniki:
- 3 paczki herbatników petit beurre (po 10 dag)
- 10 dag masła
- 70 dag twarogu mielonego
- 5 jajek
- 20 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- torebka budyniu waniliowego
- 1 cytryna
- 15 dag osączonych wiśni koktajlowych
Na polewę:
- 1 jajko
- 5 dag cukru
- 10 dag płatków migdałowych
Do dekoracji:
- jajeczka cukrowe
- wiśnie koktajlowe
- waniliowy cukier puder
Przygotowanie:
- Boki i spód tortownicy wysmaruj grubo masłem. Herbatniki rozkrusz, wsyp do tortownicy, obsyp dokładnie boki i spód. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
- Żółtka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Kogel-mogel zmiksuj z dodawanym porcjami twarogiem i – na końcu – budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Do przygotowanej formy włóż trzecią część masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj resztą masy serowej. Wierzch wyrównaj.
- Zrób polewę: jajko dobrze ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą.
- Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 50 minut. Ostudź, wyjmij na paterę do ciast.
- Sernik udekoruj.