Półmisek wędlin domowych

To świetna propozycja np. na wielkanocne śniadanie.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Półmisek wędlin domowych
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag schabu karkowego
  • 1 kg boczku w cienkim płacie
  • 1 kg cielęciny z przyrostem tłuszczu
  • 1 litr wody
  • 3/4 łyżki soli peklowej
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • sól
  • pieprz
  • olej
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na wędliny domowe na święta!

  1. Wodę zagotuj z solą peklową, pokruszonymi listkami laurowymi, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i ziela.
  2. Przestudź, włóż cielęcinę.
  3. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
  4. Następnie wyjmij z zalewy, osusz, uformuj w rulon, obwiąż nitką kuchenną.
  5. Natnij w kilku miejscach.
  6. Natkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z łyżką oleju i szczyptą pieprzu.
  7. Powstałą pastą natrzyj cielęcinę, delikatnie wciskając w nacięcia.
  8. Owiń w folię aluminiową i piecz 1,5 godziny w 180 stopniach.
  9. Odwiń, nakłuj. Jeśli wypłynie przejrzysty sok, mięso jest gotowe.
  10. Boczek lekko rozbij, natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
  11. Na środku ułóż śliwki, mięso zwiń w rulon, obwiąż nitką.
  12. Ułóż na blaszce, polej olejem i piecz 1,5 godziny w 190 stopniach, co jakiś czas polewając piwem.
  13. Schab natrzyj 5 łyżkami oleju wymieszanego z majerankiem, słodka papryką, 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
  14. Ułóż na blaszce i piecz 40 minut w 185 stopniach.
  15. Ostudzone mięsa pokrój w plasterki, ułóż na półmisku razem z pokrojoną ulubioną cienką kiełbasą.

Sprawdź inne przepisy na potrawy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)