Pasztet z boczkiem

W połowie czasu pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł
/ 13.04.2011 08:31

Przygotowanie: 75 min. 
Porcja: 195 kcal

Składniki na 14 porcji:
- 30 dag cielęciny
-  20 dag łopatki wieprzowej
-  10 dag surowego boczku
-  40 dag boczku wędzonego
-  15 dag wątróbki cielęcej
-  2 łyżki oleju
-  przyprawa typu vegeta
-  2 łyżki słodkiej śmietanki
-  2 jajka
-  listek laurowy
-  gałka muszkatołowa
-  łyżka koniaku
-  po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-  sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Cielęcinę  oczyść , opłucz, drobno pokrój. Również łopatkę i surowy boczek pokrój. Wszystko włóż do garnka. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy i 1/2 łyzeczki soli. Zalej taką ilością wody, aby przykrywała mięso 1-cm warstwą. Gotuj około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij z wywaru i przestudź.

2. Oczyść z błon wątróbkę. Podsmaż na oleju. Razem z mięsem i połową boczku wędzonego dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa.  

3. Do masy dodaj resztę pokrojonego w drobną kosteczkę boczku. Wbij jajka, dolej śmietanę i koniak. Dodaj vegetę, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Dokładnie wyrób masę.

4. Masę pasztetową równomiernie rozsmaruj w formie na comber (nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piecz 45 min w temp. 180 st.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>