Pasztet w kruchym cieście

To danie możesz upiec bez ciasta, a po ostudzeniu zalać je galaretką z żurawiną
/ 31.03.2010 14:02

Przygotowanie: 120 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 305 kcal

Składniki dla 20 osób:
- 30 dag chudej wieprzowiny
- 25 dag surowego boczku
- 10 dag słoniny
- olej
- 50 dag wątróbki
- 2 kostki rosołowe
- 20 dag włoszczyzny
- listek laurowy
- 5–6 łyżek bułki tartej
- 4 jajka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- 2 łyżki kaparów

Ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- jajko
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Wszystkie mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Przełóż do rondla. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę i listek laurowy, kostki rosołowe, zalej wodą i wszystko gotuj do miękkości.

2. Mąkę posiekaj z masłem i szczyptą soli, dodaj żółtka i dalej siekaj, aż powstaną grudki. Wtedy energicznie wyrób ciasto, zawiń w folię i ochładzaj 40 minut.

3. Mięsa i włoszczyznę wyjmij z wywaru, razem z wątróbką 3 razy przepuść przez maszynkę.Dodaj żółtka, bułkę tartą, 2–3 łyżki wywaru i wyrób masę. Dopraw na ostro. Wymieszaj z kaparami i sztywną pianą z białek.

4. Dwie formy keksowe (spód i brzegi) wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem. Napełnij masą mięsną. Wierzch przykryj płatami ciasta. Wytnij otwór lub 2 mniejsze, aby pasztet w trakcie pieczenia mógł parować. Z resztek ciasta porób dekoracje. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

5. Formy z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Pasztet studź w formie. Podawaj z żurawiną, chrzanem i piklami.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA