Pasztet grzybowo-orzechowy

Pasztet z grzybów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zamiast mielonych orzechów do pasztetu można dodać siekane. Jego smak będzie bardziej wyrazisty.
/ 20.05.2019 14:56
Pasztet z grzybów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 75 min 
Porcja: 335 kcal

Składniki na 16 porcji:
- 10 dag suszonych grzybów
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- szklanka bułki tartej
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 4 jajka
- 4 cebule
- 2–3 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub sezamu
- suszony majeranek
- bazylia
- szałwia
- mielony kminek
- goździki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Grzyby umyj, zalej małą ilością wody, odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj. Odcedź.

2. Tartą bułkę wsyp do miski, zalej szklanką śmietanki, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Ostudzone grzyby posiekaj, razem z cebulą dodaj do bułki tartej. Dosyp orzechy, dołóź żółtka jajek, roztarty czosnek oraz przyprawy i zioła. Posól. Masę wymieszaj z pianą ubitą z białek. Jeśli masa okaże się za gęsta, dolej resztę śmietanki.

3. Formę pasztetową wysmaruj masłem, wysyp orzechami włoskimi lub sezamem, napełnij masą, wyrównaj wierzch.
Piecz 30–40 minut w temperaturze 180 st. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA