Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 75 min
Przepis na 10 porcji:
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- jajko
- łyżeczka soli
Masa:
- 30 dag mielonego indyka
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag gotowanej szynki w kawałku
- cebula
- 3 jajka
- kajzerka
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- żółtko
- masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i schłodź.
2. Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, duś, aż cały sos wyparuje. Ostudź. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, zmiel z mięsem. Dodaj pokrojoną szynkę, jajko i 2 żółtka. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ubite białka.
3. Keksówkę nasmaruj masłem. Odkrój 1/3 ciasta. Resztą wylep dno i boki foremki. Nałóż farsz. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij otwór (by ciasto się nie wybrzuszyło), przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piecz 45 min w 180 st. i kolejne 30 min w 170 st. Pasztet ostudź i podawaj z żurawiną.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>