Pasztet w kruchym cieście 3/3 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Delikatny pasztet w cieście

Jeśli chcesz oszczędzić czas, możesz zrobić ten pasztet w gotowym cieście kruchym lub francuskim
/ 29.05.2019 10:14
Pasztet w kruchym cieście 3/3 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 75 min

Przepis na 10 porcji:

Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- jajko
- łyżeczka soli

Masa:
- 30 dag mielonego indyka
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag gotowanej szynki w kawałku
- cebula
- 3 jajka
- kajzerka
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- żółtko
- masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i schłodź.

2. Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, duś, aż cały sos wyparuje. Ostudź. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, zmiel z mięsem. Dodaj pokrojoną szynkę, jajko i 2 żółtka. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ubite białka.

3. Keksówkę nasmaruj masłem. Odkrój 1/3 ciasta. Resztą wylep dno i boki foremki. Nałóż farsz. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij otwór (by ciasto się nie wybrzuszyło), przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piecz 45 min w 180 st. i kolejne 30 min w 170 st. Pasztet ostudź i podawaj z żurawiną.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)