Pasztet z pieczarek w kruchym cieście

Do duszenia pieczarek możesz dodać pół kostki bulionu grzybowego, będą wtedy bardziej soczyste
/ 26.02.2010 11:54

Przygotowanie 40 min
Pieczenie 90 min
Porcja 330 kcal

Przepis na 8 porcji:
Na ciasto:
- 35 dag mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 15 dag masła
- jajko
- szczypta soli

Na nadzienie:

- 80 dag pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag miel. twarogu
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 jajka
- pęczek natki
- rozmaryn
- 5 łyżek masła
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników i 3 łyżek lodowatej wody szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

2. Pieczarki oczyść, kilka małych odłóż, resztę pokrój w kostkę. Smaż na 4 łyżkach masła do odparowania płynu, przełóż do miski. Cebulę z czosnkiem posiekaj i uduś na reszcie masła, przełóż do pieczarek, ostudź. Całe pieczarki gotuj 5 min w osolonej wodzie. Natkę posiekaj, przełóż do grzybów, wbij 2 jajka, dodaj ser, bułkę tartą, sól, pieprz i rozmaryn.

3. Ciasto rozwałkuj do rozmiaru foremki keksowej, pamiętając, że potrzebny jest kawałek na przykrycie pasztetu. Foremkę wylep ciastem, tak aby nieco ciasta wystawało poza boki foremki. Nałóż połowę farszu, ułóż całe pieczarki, przykryj resztą farszu. Ciasto zawiń do środka, przykryj płatem ciasta z wykrojonymi otworami. Posmaruj jajkiem. Piecz 1,5 godz. (190 st.).

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA