Czym jest system solera?

Szacuje się, że wina w okolicach Jerez są wytwarzane od ok. 2000 lat. Zmiana jakościowa dokonała się tu w czasach Średniowiecza dzięki Arabom. Oni, znając sztukę destylacji, zaczęli wzmacniać wina mocnym alkoholem, a także wprowadzili starzenie wina systemem solera.

Czym jest system solera?

Jak sławna była sherry

W czasach wielkich odkryć geograficznych sherry była jednym z najwyżej ocenianych trunków europejskich. Świadczyć może o tym fakt, że Ferdynand Magellan planując podróż dookoła świata wydał więcej pieniędzy właśnie na sherry niż na broń.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Z pewnością najwięcej do rozpropagowania sherry w świecie przyczynili się jednak Anglicy. Zwłaszcza po zdobyciu Kadyksu przez Francisa Drake’a i złupieniu tamtejszych piwnic. Anglicy do tego stopnia pokochali sherry, że wciąż na Wyspach pija się jej dwukrotnie więcej niż w samej Hiszpanii. O ich uwielbieniu dla tego wina może świadczyć zdanie przypisywane słynnemu bakteriologowi Alexandrowi Flemingowi „Jeśli penicylina potrafi leczyć chorych, to hiszpańska sherry przywraca życie umarłym”. Po takiej deklaracji podziwu nie zdumiewa zatem, że bardziej przyjęła się w świecie właśnie nazwa angielska – Sherry, niż hiszpańska – Jerez czy francuska Xerez.

Polecamy: Wiele imion - jeden smak

System solera

Rozsławiający sherry system solera polega na mieszaniu win młodych ze starymi, co pozwala zachować ciągłość jakości i eliminuje wahania spowodowane wpływem poszczególnych roczników. Sam proces wygląda bardzo plastycznie. W piwnicach stoją na sobie rzędy beczek: najniższe zwane solera zawierają wino najstarsze, na nich leżą młodsze zwane pierwszą criaderą, powyżej jest criadera druga i najwyżej ostatnia criadera.

Część ambitniejszych producentów wydłuża taką piramidę do sześciu lub więcej rzędów.

Czytaj także: Klasyfikacja win

Chcąc zabutelkować wino odciąga się część (zwykle 1/3) z najniżej położonych i zarazem najstarszych beczek –solera. Następnie uzupełnia się niedobór winem z beczek leżących rząd wyżej, do których z kolei dolewa się win z jeszcze wyższego rzędu. Do ostatniej criadery dolewa się najmłodszego wina.
Z powodu tak skomplikowanego mieszania win rzadko możesz się spotkać z rocznikowym sherry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)