Dlaczego mleko matki jest zdrowe?

Mleko matki jest najzdrowszym pokarmem dla noworodka i niemowlęcia. Nie zaleca się zastąpienia go mlekiem krowim czy w proszku. Czy wiesz dlaczego? Jakie właściwości ma mleko matki?

Dlaczego mleko matki jest zdrowe?

Mleko mamy

Pierwsze krople mleka matki nazywa się siarą. Zapewnia ona ochronę dziecka i dostarcza mu tych samych wartości odżywczych, które otrzymywało w łonie matki. Ten rodzaj mleka jest wysoce kaloryczny. Nie zawiera żadnych szkodliwych składników, ale witaminy, mikroelementy i makroelementy. Stanowi ono budulec układu nerwowego, immunologicznego, hormonalnego i śluzówki przewodu pokarmowego.

Ponadto mleko to nazywane jest przez lekarzy szczepionką i antybiotykiem ponieważ zawiera przeciwciała, które chronią organizm dziecka przed wszelkimi zarazkami. Poza tym mleko matki ma właściwości bakteriobójcze.

Dlaczego siara jest ważna?

Siara zawiera przeciwciało IgA, którego zadaniem jest powstrzymywanie ataku wszelkich czynników, które zagrażałyby zdrowiu dziecka i mogłyby wywołać alergię. IgA zawarte jest nie tylko w mleku matki, ale znajduje się też na śluzówce jej przewodu pokarmowego.

Jakie objawy wskazują na chorą trzustkę? [video]

Największa ilość tego przeciwciała w mleku matki występuje w pierwszym dniu po porodzie. Jest go wówczas tysiąckrotnie więcej niż już miesiąc po rozwiązaniu. Noworodek nie może sam wyprodukować przeciwciała IgA do trzeciego miesiąca życia. Nie znajduje się ono w żadnym innym pokarmie – mleku kozim lub krowim, odżywkach mlecznych, mleku zastępczym. Jego źródłem jest tylko siara zawarta w mleku matki.

Mleko krowie 

Jest to bodajże najgorszy rodzaj pokarmu, który można podać dziecku. Mleko krowie ma na celu wywołać szybki wzrost i przyrost masy mięśniowej u cieląt. Dlatego też jest szkodliwe dla dzieci. Może wywoływać silne alergie – zwłaszcza u osób obciążonych skłonnością do tej choroby. Poza tym wszelkie produkty, które zawierają białko zwierzęce, spożywane w nadmiarze zakwaszają organizm.

Sprawdź: (Nie)zdrowe mleko?

Mleko krowie zawiera aż trzy razy więcej, niż mleko ludzkie, agresywnego białka - kazeiny. W organizmie noworodka ulega ono zakwaszeniu. Może przekształcić się nawet w ser, który jest z trudem trawiony.

Od matki czy od krowy?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Najzdrowsze i najlepsze jest mleko matki. Jego wartości odżywczych nie zastąpi żaden inny pokarm. Tylko ono zawiera przeciwciała IgA, które chronią organizm dziecka przed bakteriami.

Natomiast mleko krowie może wywołać niestrawność, kwaśne wymioty i biegunkę. Wynika to z dużej ilości zawartej w nim kazeiny, która zakwasza przewód pokarmowy.

Ponadto wspomniana kazeina jest trawiona zaledwie w 50. procentach. Reszta ulega gniciu i zatruwa organizm dziecka. Może wywoływać alergie, miażdżycę, cukrzycę, osteoporozę, otyłość, a także zwyrodnienie stawów nawet w młodości.

Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)