Pierwszy miesiąc życia dziecka to z pewnością wielki stres dla każdej mamy!

(Nie)zdrowe mleko?

Mleko krowie jest źródłem m.in. białka, wapnia, witamin z grupy B, fosforu. Nie dla wszystkich jest ono jednak zdrowe. Nie powinny go spożywać szczególnie noworodki i niemowlęta.
/ 20.12.2010 13:05
Pierwszy miesiąc życia dziecka to z pewnością wielki stres dla każdej mamy!

Silny alergen

Problem alergii na mleko krowie opisywał już w V wieku p.n.e. Hipokrates, który uznawany jest za ojca medycyny. Dlaczego to mleko jest takie groźne? Otóż mleko krowie zawiera ponad 200 antygenów, a 25 z nich jest znanych jako silne alergeny. Do najgroźniejszych zalicza się kazeinę, betalaktoglobulinę i alfalaktalbuminę. W procesie ich trawienia powstają nowe alergeny, które wywołują alergie.

Kazeina

Kolejnym groźnym alergenem jest kazeina, czyli agresywne białko potrzebne zwierzęciu do szybkiego wzrostu. W organizmie człowieka kazeina ulega m.in. przemianie do białka homocysteiny. Konsekwencją tego jest powstawanie miażdżycy naczyń, kamieni żółciowych, a także zwyrodnienia w układzie kostnym.

Natomiast w organizmie niemowląt alergen ten powoduje powstawanie sera, który jest z trudem trawiony. Następstwem tego są kwaśne wymioty, biegunki oraz niestrawność.

Sprawdź: Czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej?

Kazeina mleka krowiego powoduje również gnicie, z powodu zbyt długiego zalegania w organizmie, a także alergie, otyłość… Osoby uczulone na kazeinę nie mogą spożywać jogurtów, kefirów, serów i śmietany.

Najzdrowsze dla niemowląt jest mleko matki, mimo że również zawiera kazeinę. Nie jest ona jednak groźna dla dziecka, bowiem proces jej trawienia rozpoczyna się już w piersi matki.

Czego brakuje w mleku?

Pomimo wielu ważnych dla organizmu substancji, mleko nie jest najlepszym produktem. Nie zawiera aminokwasów, które są niezbędne dzieciom do prawidłowej budowy nerwów. Ponadto wpływa negatywnie na rozwój emocjonalny dzieci, problemy z koncentracją, a nawet zaniki pamięci.

Bardzo często kobiety i dorastające dziewczynki cierpią na zaburzenia hormonalne i miesiączkowania, torbiele, cysty, upławy, mięśniaki czy też infekcje. Przyczyną ich powstawania mogą być hormony wzrostu podawane krowom, które następnie przedostają się do spożywanego przez człowieka mleka.

Polecamy: Dieta dla diabetyków

Mleko może również wywoływać atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę, duszności, migreny. Co ciekawe objawów alergii na mleko jest znacznie więcej. Wśród nich wymienia się katar, kaszel, przerost migdałka gardłowego, zapalenie gardła, krtani, uszu, oskrzeli, przydatków w narządach rodnych, stawów oraz nerczyce.

Osoby u których występuje alergia na mleko powinny pamiętać, że uczulać mogą również produkty, w którym mleko jest jedynie dodatkiem. Wówczas należy szczególnie uważać m.in. na budyń, ciastka, margarynę, czekoladę, cukierki, ciastka, wędliny.

Źródło: „Alergie” Dr Danuta Myłek, wyd. WAB, wydanie II