Przewód pokarmowy człowieka obciążony jest skłonnością do alergii układu pokarmowego. Za powstawanie alergii tego układu mogą odpowiadać źle pracujące limfocyty, leukocyty, komórki tuczne, czyli główne komórki układu immunologicznego, a także bazofil.
Jedzenie kontra zdrowie
Wpływ jedzenia na organizm człowieka budzi wiele kontrowersji w środowisku lekarskim. Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), w leczeniu chorób to nie farmakologia jest najkorzystniejsza. Okazuje się, że działanie lekarskie tylko w 10 procentach przyczynia się do zminimalizowania danego schorzenia. Odpowiednia dieta zaś aż w 50 procentach.
Sprawdź: (Nie)zdrowe mleko?
Nieprawidłowo zbilansowana dieta może wywołać przeróżne choroby lub przyczynić się do ich rozwoju. Białko pochodzenia zwierzęcego, mięso, pieczywo, fast food, słodycze, cukier czy używki – oto produkty, które przyczyniają się do występowania alergii, miażdżycy, chorób serca, układu pokarmowego, etc.
Alergia układu pokarmowego
Do występowania alergii układu pokarmowego przyczynia się wiele czynników. Wpływ na jej rozwój ma nawet sposób wychowywania i karmienia dziecka. Przede wszystkim nie można nieustannie chronić go przed zabawą w piaskownicy z innymi dziećmi czy kontaktem z psem. Są to tylko przykłady, które mogą wywołać uśmiech na twarzy. Jednak wielu rodziców chce uchronić swoje pociechy przed chorobami i wychowuje je w sterylnych warunkach. Niestety, taka metoda obniża odporność dziecka i tolerancję na antygeny.
Sprawdź: Czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej?
Ponadto dzieci powinny być jak najdłużej karmione mlekiem matki, a nie krowim, które powoduje silne alergie.
Przed alergią układu pokarmowego może uchronić także dieta bogata w produkty naturalne oraz świeże warzywa i owoce, nasiona i ryby.
Skuteczna ochrona
Jedzenie może wywołać alergię układu pokarmowego. Cały przewód pokarmowy, czyli od jamy ustnej po odbyt, jest wyścielony błona śluzową. Jej zadaniem jest ochrona przewodu pokarmowego. W jego ścianach znajdują się komórki immunologiczne, które również pełnią funkcję ochronną. Są to makrofagi, komórki plazmatyczne, leukocyty, limfocyty, eozynofile, komórki Langerhansa i tuczne. Dzięki nim zwiększa się tolerancja organizmu na dostające się do niego antygeny. Dlatego też tak ważne jest, by już od pierwszych dni życia dziecko miało kontakt z naturą. Powinno być karmione mlekiem matki jak najdłużej. Ponadto dziecko nie może być wychowywane w sterylnych warunkach, ponieważ zmniejsza się wówczas jego tolerancja na antygeny i odporność.
Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II