POLECAMY

Sałatka z tuńczykiem - Kasia gotuje z Polki.pl

Sałatka z tuńczykiem jest bardzo sycąca, a serwować ją można na wiele sposobów! Zobacz!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu

Sałatka z tuńczykiem może być naprawdę sycącą przekąską. Jej serwowanie jest możliwe na 2 sposoby: nałożona do przekrojonej bułki stworzy rodzaj burgera, a podana na listkach cykorii będzie wyglądać naprawdę efektownie i zaskoczy twoich gości. Do jej przyrządzenia potrzebujesz oczywiście tuńczyka, jajek na twardo, anchois, ogórków konserwowych, majonezu, soli oraz pieprzu, selera naciowego, a także natki pietruszki.

Oto składniki na sałatkę z tuńczykiem według Kasi Bukowskiej:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 5 jajek na twardo,
  • słoiczek ogórków konserwowych,
  • 2 fileciki anchois,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łodyżki selera naciowego,
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie: koperek lub szczypiorek).

Zobacz więcej przepisów na sałatki

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem? Rybę umieść w sporej misce. Posiekaj zieleninę. Selera naciowego pokrój w niedużą kostkę i dodaj do tuńczyka. Natkę pietruszki drobno przesiekaj, a potem zajmij się ogórkami konserwowymi. Natkę i ogórki dodaj do miski. Jajka pozbaw skorupek, pokrój w kostkę i dorzuć do sałatki z tuńczykiem. Drobno posiekaj anchois, nożem rozetrzyj je na desce. Dzięki temu smak rozejdzie się równomiernie po całej przekąsce. Pastę z anchois dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, dołóż 2 czubate łyżki majonezu. Sałatka z tuńczykiem gotowa!

Zobacz więcej przepisów wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)