Zobacz jak własnoręcznie ukisić kapustę, aby przygotować doskonały bożonarodzeniowy bigos!

Kiszona kapusta to doskonały składnik nie tylko diet, ale również bożonarodzeniowego bigosu. Warto wcześniej sprawdzić, jak ją przyrządzić, aby smakowała idealnie!

/ tydzień temu
Zobacz jak własnoręcznie ukisić kapustę, aby przygotować doskonały bożonarodzeniowy bigos! fot. Fotolia

Kiszenie kapusty w słoikach to ciekawy sposób na samodzielne przygotowanie dodatku do obiadu lub głównego składnika bigosu. Ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby mogła odpowiednio fermentować. Zobacz jak przygotować i wykorzystać domową kiszoną kapustę!

Kiszenie kapusty w słoikach

Oto składniki na kiszoną kapustę w słoikach:

  • 1,5 kilograma kapusty białej
  • 25 g soli kamiennej
  • pół łyżeczki kminku
  • duża marchew

Jak kisić kapustę w słoikach?

Kapustę dokładnie szatkujemy  za pomocą ostrego noża. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Przekładamy do słoików i napełniamy do ¾ wysokości. Następnie wsypujemy sól i kminek. Przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Pozostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Co jakiś czas ugniatamy łyżką lub drewnianym patyczkiem, aby odgazować całość. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do lodówki.

Kiszona kapusta zasmażana

Oto składniki na kiszoną kapustę zasmażaną:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 70 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki kminku

Jak zrobić kiszoną kapustę zasmażaną?

Boczek kroimy na mniejsze kawałki lub w kosteczkę. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na oleju razem z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i dusimy na wolnym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy na koniec kminkiem i cukrem. Tak przygotowaną kapustę możemy podawać do obiadu lub zamrozić w mniejszych porcjach.

Surówka z kapusty kiszonej

Oto składniki na surówkę z kapusty kiszonej:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie jabłka
  • średnia marchew
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oleju

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę kiszoną siekamy drobno. Obieramy jabłka  i marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tak przygotowaną surówkę możemy podawać do obiadu.

Zobacz inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)