Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag wołowiny
- łyżka mąki
- 6 dag masła
- 2 cebule
- 35 dag kapusty kiszonej
- 10 dag słoniny w plastrach
- ok. 1/2 l bulionu, najlepiej wołowego
- sól
- olej
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zrazy wołyńskie z kapustą kiszoną - to pomysł na pyszny obiad, który możesz przyrządzić również na większą okazję. Wielu twierdzi, że takie zrazy były ulubionym daniem samego Fryderyka Chopina!
- Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij.
- Oprósz zrazy solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
Zrazy w sosie grzybowym - przepis
- W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzej masło, obsmaż zrazy, dodaj cebulę, zrumień.
- Podlej gorącą wodą i duś, aż mięso zacznie mięknąć.
- Kapustę lekko podduś z 2 łyżkami oleju, by odparował płyn.
- Dopraw kapustę solą i pieprzem. Każdy zraz obłóż warstwą kapusty, przykryj słoniną.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Zrazy ułóż w rondlu lub patelni, zalej bulionem, bez przykrycia wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 25 minut, aż słoninka się przyrumieni.