POLECAMY

Jak zrobić sos winegret?

Sos winegret lub vinaigrette, to po prostu zimny sos do sałatek. Dzięki zawartości octu, nadaje im on ciekawy smak. Zobacz, jak zrobić sos winegret!

Jak zrobić sos winegret? fot. Fotolia

Jak zrobić sos winegret? To naprawdę proste! Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników: octu winnego, oliwy, soli i pieprzu. Dodatki możesz modyfikować według uznania, dodając np. inne przyprawy, aby stworzyć niepowtarzalne kompozycje smakowe.

Jak zrobić sos winegret z octem winnym?

Składniki:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Szczypta soli
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie sosu:

  1. Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.
  2. Mieszamy, aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę.
  3. Mieszamy, aż składniki się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smaczne i lekkie sosy do sałatek i nie tylko

Jak zrobić sos winegret z sokiem z cytryny?

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Szczypta soli morskiej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie sosu:

  1. Do miseczki wlewamy sok z cytryny i i dodajemy sól.
  2. Mieszamy, aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę.
  3. Mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, musimy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, na końcu wlewamy olej.

Przepis na sos teriyaki

Sos winegret - co to za sos?

Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre, które oznacza ocet. Jest to prosty do zrobienia sos, który świetnie nadaje się do sałatek np. z papryką, czy sałatą.

Malinowy sos winegret

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (33)
/4 miesiące temu
ja robię jeszcze z dodatkiem miodu to dopiero świetnie smakuje, ale żeby wyszło wrzucam skladniki do robota Kohersena, bo ręcznie wychodzi mniej ejdnorodny
/rok temu
To nie ma nic wspólnego z sosem winegret...
/rok temu
Błagam!!! Piszecie:"oliwa z oliwek lub olej" !!!??? Do diaska , jak oliwa to wiadomo, że z OLIWEK bo nie ma innej, ale jak piszecie "olej " to z czego??? Bo jest ich od cholery i ciut, ciut!!! A z tym dodatkiem miodu to się jak najbardziej zgadzam- w ostateczności szczypta cukru "z cukru"-no żarcik -z buraka (cukrowego) , trzciny (cukrowej:)albo...No w każdym razie lekko osłodzić,ale raczej nie słodzikiem z jakiegoś g....a:).Ja dodaję jeszcze trochę drobno siekanego koperku "z koperku" :)
POKAŻ KOMENTARZE (30)