Dżem wiśniowy - przepis składniki i przygotowanie

Jej przygotowanie zajmuje trzy dni.
Weronika Kwaśniak / 10.07.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem wiśniowy - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg wiśni wielkoowocowych lub szklanek
  • 1,5 kg cukru
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dżem wiśniowy!

  1. Wiśnie umyj, przebierz, usuń szypułki i pestki.
  2. Odważ 2/3 cukru, zasyp nim wiśnie i pozostaw na 2-3 godziny.
  3. Następnie zagotuj i odstaw do następnego dnia, po czym dodaj pozostały cukier, ponownie doprowadź do wrzenia, odstaw i dokładnie zszumuj.
  4. Trzeciego dnia wiśnie dogotuj.
  5. Gorącą konfiturę nakładaj do słoików i od razu uszczelniaj.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA