Dżem z dyni - prosty i sprawdzony przepis na dżem dyniowy

Dżem z dyni możesz przygotować z dyni piżmowej, hokkaido lub muscat. Duś ją razem z cukrem, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami - cynamonem, anyżem lub kardamonem.
Weronika Kwaśniak / 20.08.2020 06:27
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z dyni - prosty i sprawdzony przepis na dżem dyniowy fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg dyni,
  • 300 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 opakowanie żel-fixu,
  • sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:

Dżem z dyni to jesienny must have. Jego słodki smak przełamany korzennymi przyprawami to idealny dodatek do ciasta drożdżowego i świeżego pieczywa.

W naszym przepisie występuje razem z sokiem z cytryny i pomarańczy. Możesz dodać do niego kardamon, anyż i goździki. Jeśli dbasz o linię, warto zmniejszyć ilość cukru - nawet o połowę.

  1. Dynię obierz, wydrąż pestki. Zetrzyj dyniowy miąższ na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
  2. Przełóż dynię do garnka, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka.
  3. Dodaj sok z cytryny, pomarańczy (razem z otartą skórką), cynamon i zmiksuj na gładką masę. 
  4. Dodaj cukier, żel-fix i duś na małym ogniu przez kolejne pół godziny. 
  5. Gorący dżem z dyni przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Więcej przepisów na dynię: Wielka księga przepisów: 68 pomysłów na to, co zrobić z dyni
Prosta i smaczna zupa krem z dyni z muszkatem i cynamonem
Krem z dyni na ostro z pieprzem Cayenne i sosem Tabasco
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Zdrowe frytki z dyni (przepis video)
Pyszne placuszki dyniowe w 2 odsłonach: na ostro i na słodko

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA