Zupa krem z dyni na ostro

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 1 ząbek czosnku
- 10 kropli sosu Tabasco
- po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz, pieprz kajeński
Przygotowanie:
1. Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien, miąższ zetrzeć na grubej tarce.

2. Bulion zagotować, dodać do niego dynię i przyprawy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godzinę.

3. Zmiksować na jednolity krem. Jeżeli będzie taka potrzeba doprawić ponownie.

4. Zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Każdą porcję posypać ziarnami dyni i słonecznika, udekorować gałązką natki pietruszki. Można ozdobić kleksem gęstej śmietany.
DRUKUJ PRZEPIS