Wytrawne ptysie

Faszerowane pyszną sałatką!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wytrawne ptysie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 5 dag masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Składniki na sałatkę:
  • 2 pomidory
  • ogórek świeży
  • awokado
  • cebulka
  • natka
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ptysie na słono!

  1. Zagotuj wodę z masłem i solą.
  2. Wsyp mąkę, wymieszaj.
  3. Podgrzewaj ucierając, aż masa zacznie robić się szklista. Przestudź.  
  4. Masę ucieraj z dodawanymi kolejno jajkami.
  5. Ciastem napełnij szpryckę.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyciskaj na nią małe porcje ciasta.
  8. Piecz przez 10 minut w 210°C, a potem 15 minut w 180°C.
  9. Wystudź, poprzekrawaj na pół.
  10. Przed podaniem napełnij sałatką: warzywa obierz, pokrój w kostkę.
  11. Przypraw, wymieszaj z natką.

Zobacz więcej pomysłów na imprezowe menu:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)