POLECAMY

7 przepisów na smaczną paprykę faszerowaną

Papryka faszerowana może stać się na daniem obiadowym albo efektowną przekąską. Zobacz przepisy!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
7 przepisów na smaczną paprykę faszerowaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Papryka faszerowana to świetny pomysł na danie obiadowe - wtedy na jedną porcję składa się kilka mniejszych papryk lub jedna duża. To również idealna opcja na imprezę - wtedy papryka nadziewana staje się efektowną przekąską i musisz wybrać warzywa nieco mniejszej wielkości. Czym można nadziać paprykę faszerowaną? Polecamy wersje wegetariańskie - z samymi warzywami, ryżem lub kaszą, a także paprykę faszerowaną mięsem.

Papryka faszerowana mięsem: przepis

Oto składniki na paprykę faszerowaną mięsem:

  • 8 dużych strąków kolorowej papryki,
  • cebula,
  • 30 dag mielonej wieprzowiny,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • szklanka bulionu,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • kilka małych pomidorków,
  • parmezan do posypania.

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem? Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj. Jedną paprykę pokrój w kosteczkę. 2 łyżki oleju rozgrzej w rondlu, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone, paprykę, dopraw solą, pieprzem i oregano, przesmaż. Dodaj ryż, wymieszaj.

Papryki umyj, osusz, przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Napełnij farszem ryżowo-mięsnym, połóż po kilka plasterków pomidorka i ułóż w żaroodpornym naczyniu, natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuść w szklance wrzącej wody, podlej papryki.

Przykryj np. folią aluminiową. Piecz papryki faszerowane przez 25 minut w 180 stopniach C. Pod koniec zdejmij folię, posyp papryki parmezanem i piecz jeszcze 10 minut. Papryki faszerowane wyjmij. Do sosu z pieczenia dodaj koncentrat pomidorowy i niewielką ilość wody. Zagotuj i dopraw. Podawaj do dania.

Zobacz więcej przepisów na dania z papryką

Papryka faszerowana szpinakiem: przepis

Oto składniki na paprykę faszerowaną szpinakiem:

  • 3 papryki,
  • 20 dag białego sera,
  • 20 dag szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić papryki faszerowane szpinakiem? Szpinak umyj, posiekaj i przesmaż na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku. Orzechy posiekaj drobniutko. Biały ser wymieszaj ze szpinakiem i orzechami. Dopraw.

Papryki umyj, wydrąż pestki i nafaszeruj masą serowo-szpinakową. Ułóż w foremce wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą i zakryj folią. Papryki faszerowane piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj na gorąco.

Papryka faszerowana warzywami: przepis

Oto składniki na paprykę faszerowaną warzywami:

  • 4 duże żółte papryki,
  • 3 kolorowe papryki,
  • oliwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 1/2 pęczka natki,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • 15 dag fety,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • suszona bazylia,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić paprykę faszerowaną warzywami? Papryki przekrój na pół, obsmaż na oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie przesmaż pokrojone w kostkę papryki, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy, ostudź. Dodaj posiekane zioła i fetę. Paprykę napełnij farszem, polej bulionem. Piecz papryki faszerowane przez 35 minut w 200 stopniach C.

Zobacz więcej przepisów na przekąski

Sprawdź poniżej jeszcze 7 przepisów na paprykę faszerowaną:

Papryka faszerowana mięsem
Papryka faszerowana mięsem
Farsz możesz zmodyfikować według własnego uznania!
Papryka nadziewana szpinakiem
Papryka nadziewana szpinakiem
Przekąska, która świetnie pasuje np. do dań z grilla.
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana
Farsz możesz zmodyfikować według własnego uznania.
Pomidory faszerowane kurkami
Pomidory faszerowane kurkami
Wegetariańska przekąska z grzybami!
Papryka faszerowana z grilla
Papryka faszerowana z grilla
Warzywa grillowane stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tych, którym znudziła się już karkówka czy kiłbaska z grilla...
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)