Papryka faszerowana kaszką kuskus

Pełne witamin i składników mineralnych lekkie warzywa są idealne dla wszystkich dbających o linię. Według dietetyków powinniśmy je spożywać pięć razy dziennie, bo to samo zdrowie.

Pełne witamin i składników mineralnych lekkie warzywa są idealne dla wszystkich dbających o linię. Według dietetyków powinniśmy je spożywać pięć razy dziennie, bo to samo zdrowie.

Papryka faszerowana kaszką kuskus to propozycja dla wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania i dla osób będących na diecie. Jedna porcja zawiera jedynie 200 kalorii i mnóstwo wartościowych dla organizmu składników. Dzięki kaszce kuskus potrawa jest bardzo sycąca, ale nie ciężka. Kasza ta jest bardzo łatwo przyswajana przez organizm.

Papryka faszerowana kaszką kuskus

Składniki:

  • 6 dużych papryk w różnych kolorach
  • 10 dag kaszki kuskus
  • 5 dag sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • pomidor
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę wsypać do miseczki i zalać wodą tak, aby płyn sięgał mniej ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzyć i obrać ze skóry pomidora. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Pomidora i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie skladniki razem wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy.

Paprykę rozkroić na pół wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne. Nakładać farsz do wnętrza papryki, lekko dociskając, tak by wypełniła każdy jej zakamarek. Ułóżyć papryki w naczyniu lub formie do zapiekania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35-40 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)