Jak gotować białą kiełbasę?

Gotowanie białej kiełbasy bywa problemem wielu pań domu...

fot. Fotolia
Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych polskich przysmaków. Zajadamy się nią już od XVII wieku. Nic nie wskazuje także na to, żebyśmy mieli przestać!

Biała kiełbasa, wyśmienita do żurku, wkładana do święconki lub jedzona z bigosem, przysparza nieco problemów podczas jej przygotowywania. Głównym powodem jest fakt, iż jest to produkt najczęściej surowy lub parzony, sporządzony z mięsa wieprzowego i wołowego. Pytanie zatem nasuwa się samo - jak i ile czasu gotować taką kiełbasę?

Główną zasadą gotowania białej kiełbasy jest rozpoczęcie liczenia czasu jej gotowania od momentu wrzucenia jej do wrzątku. Kiełbasę nakłuwamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Do wody można wrzucić nieco majeranku. Co ważne, woda po kiełbasie może nam się jeszcze przydać do przygotowania potraw, do których dodajemy majeranek.
Jak dobrać kanapę do salonu?
SKOMENTUJ (10)
KOMENTARZE (10)
do mondralinskich /5 miesięcy temu
biała kiełbasa gotowana jest na żurek, i nie tylko ! gotować to trzeba "umic" zaparzenie jest niedostatecznym środkiem bezpiecznego żywienia , bakterie są nadal żywe!
em66m/rok temu
Białej kiełbasy się nie gotuje tylko parzy w temp.około 85* C przez 15-20min. Kto lubi może dodać listek laurowy i ziele zależy od ilości wody .Oczywiście woda do wykorzystania
licens/rok temu
Strach jeść dzisiaj białą i każdą inną kiełbasę. Ile jest w niej proszku do prania?
POKAŻ KOMENTARZE (10)