Bataty: 4 przepisy na smaczne dania z batatów

Nie wiesz, co przyrządzić z batatów? Nasze przepisy z pewnością ci się przydadzą!

/ 9 miesięcy temu

Bataty zwane słodkimi ziemniakami, mogą okazać się świetną alternatywą dla typowych kartofli - w dodatku w rzeczywistości mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG). Możesz z nich przyrządzić frytki, szaszłyki, gnocchi, zapiekankę albo po prostu zapiec je z różnymi dodatkami. Zobacz 4 przepisy na bataty!

Przepis na szaszłyki z batatów i ananasa

szaszłyki z batatów

Fot. Made in PR

Składniki na 4 porcje szaszłyków z batatów:

  • 500 g batatów
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 6 łyżeczek płynnego miodu
  • 1 papryczka chilli
  • ½ ananasa (ok. 400 g)
  • 1-2 gałązki mięty
  • 250 g jogurtu
  • olej do grilla

Przygotowanie szaszłyków z batatów:

  1. Bataty gotować przez 20 minut. Listki rozmarynu oddzielić od gałązek, pozostawiając ok. 2,5 cm od góry z listkami.
  2. Drugą stronę każdej gałązki uciąć pod kątem.
  3. Jedną czwartą listków rozmarynu posiekać i wymieszać z 4 łyżeczkami miodu.
  4. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać i dodać do miodu z rozmarynem. Odłożyć na bok.
  5. Ananasa obrać, wyciąć środek.
  6. Najpierw pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, potem w kostkę. Oddzielić listki mięty od łodyżek i grubo posiekać.
  7. Wymieszać jogurt, listki mięty i 2 łyżeczki miodu.
  8. Bataty odsączyć, poczekać, aż ostygną i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Kawałki batatów i ananasa nadziewać na przygotowane wcześniej gałązki rozmarynu.
  9. Ruszt od grilla posmarować olejem. Grillować szaszłyki po obydwu stronach przez 4-6 minut.
  10. Po zakończeniu grillowania, posmarować marynatą miodową. Podawać z dipem miętowym.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Energia: 291 kcal / 1220 kJ
  • Białko: 4,83 g
  • Tłuszcz: 3,56 g
  • Węglowodany: 57,6 g

Szaszłyki indyjskie z pitą

Przepis na gnocchi z batatów

gnocchi z batatów

Fot. Made in PR

Składniki na 4 porcje gnocchi z batatów:

  • 600 g batatów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rukoli
  • 30 g parmezanu
  • 20 g pistacji
  • sól
  • 1 jajko (średniej wielkości)
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz

Przygotowanie gnocchi z batatów:

  1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki.
  2. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.
  3. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół.
  4. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.
  5. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować.
  6. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem. 
  7. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia.
  8. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
  9. Oliwę rozgrzać na patelni.
  10. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor.
  11. Dodać pomidory, lekko podsmażyć.
  12. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach.
  13. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji gnocchi z batatów:

  • Energia: 466 kcal / 1950 kJ
  • Białko: 13,1 g
  • Tłuszcz: 13,8 g
  • Węglowodany: 70,7 g

Jakie wino podać do gnocchi?

Przepis na zapiekankę z batatów

zapiekanka z batatów

Fot. Made in PR

Składniki na 4 porcje zapiekanki z batatów:

  • 1,2 kg batatów
  • ½ pęczka tymianku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 g owczego sera
  • 60 g orzeszków piniowych
  • sok z 1 limonki
  • folia aluminiowa

Przygotowanie zapiekanki z batatów:

  1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki.
  2. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.
  3. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).
  4. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię.
  5. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi.
  6. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:                  

  • Energia: 637 kcal / 2670 kJ
  • Białko: 17,1 g
  • Tłuszcz: 29,3 g
  • Węglowodany: 73,9 g

Bobotie - smakowita zapiekanka z RPA

Pieczony batat z salsą pomidorową

pieczony batat z salsą pomidorową

Fot. Made in PR

Składniki na 4 porcje pieczonego batata z salsą:

  • 4 bataty (po ok. 250 g)
  • 2 limonki ze skórką
  • 1 papryczka chilli
  • 20 g imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie batatów z salsą:

  1. Bataty umyć i gotować przez 10 minut.
  2. W tym czasie umyć i osuszyć limonki. Skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.
  3. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Imbir obrać i drobno pokroić.
  4. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszać z 1 łyżeczką miodu. 
  5. Bataty odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować marynatą.
  6. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C (gazowy: poziom 3, termoobieg: 175 °C) przez 30 minut.
  7. W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek.
  8. Opłukać kolendrę, osuszyć. Odłożyć kilka listków do przybrania, resztę posiekać.
  9. Wymieszać skórkę z limonki, pomidory, czosnek, oliwę, 1 łyżeczkę miodu i kolendrę.
  10. Podawać bataty z salsą pomidorową. Ozdobić listkami kolendry.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Energia: 361 kcal / 1510 kJ
  • Białko: 5,2 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 67,5 g

Źródło: Materiały prasowe Made in PR

Zupa z batatów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)