Składniki dla 4 osób:
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 60g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- 1 szczypta cynamonu
- 500 g dyni hokkaido
- 3 łyżki roztopionego masła
- 200 g kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż mięso mielone na jasnobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek
i całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj połowę żurawiny. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem i cynamonem. - Przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miękki miąższ i pestki. Zetrzyj miąższ dyni do miski. Połącz z 2 ½ łyżkami masła oraz pozostałymi żurawinami i dopraw solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (ø ok. 12 cm) wysmaruj ½ łyżki masła. Nałóż do nich mięso a na wierzchu połóż dynię. Piecz na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 45 minut. Zapiekanki mięsne z żurawiną podawaj z kwaśną śmietaną.
Zobacz także: Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą
- Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut
- Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 615 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcze: 49 g
- Węglowodany: 20 g
Źródło" Materiały prasowe Made in PR/bj