Kasza ponad wszystko
O prozdrowotnych właściwościach kaszy gryczanej wiadomo nie od dziś. Należy ona do najcenniejszych źródeł węglowodanów, dostarcza organizmowi wiele potasu, fosforu, magnezu, wapnia i witamin, ma też opinię dostawcy wysokojakościowego białka. Polecana jest przy trudnościach z przemianą materii, jest lekkostrawna i ma właściwości regulujące. Może stanowić samodzielny posiłek, z drobną tylko omastą lub towarzystwem surówek. Może tez być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Do przygotowania zapiekanki musimy ugotować wcześniej kaszę, można też wykorzystać kaszę, która została nam na przykład z obiadu. Do napełnienia półmiska wystarczy około 30 dag kaszy.
Zobacz także: Jak przygotować kaszę?
Siła w dodatkach
Dwie małe cebule i dwa ząbki czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy. Po chwili dorzucamy do nich kilka obranych i pokrojonych pieczarek oraz obraną ze skórki i pokrojoną kiełbasę, może być nawet niezbyt chuda. Wszystko podsmażamy, mieszając. Kaszę wrzucamy do miski, dorzucamy podsmażone składniki, dokładnie mieszamy. Dorzucamy trzy jajka, dosypujemy przyprawy i posiekane zioła, na przykład tymianek lub majeranek, można też dodać starty parmezan. Raz jeszcze wszystko mieszamy, po czym wykładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i niezbyt skomplikowana w smaku, przez co smakuje każdemu. Zimą na pewno przyniesie nam odpowiednią dawkę energii, a przy tym nasyci na długi czas.
Zobacz także: Z czym łączyć kasze?