Składniki na 4 osoby:
- 5 średniej wielkości czerwonych cebul
- 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek
- 2 duże pomidory
- 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
- 4 łyżki startego parmezanu
- 8 plasterków mozzarelli
- sól, oregano, oliwa z oliwek
- biały ocet winny
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Naczynie żaroodporne wysypujemy zmielonym pieczywem, układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka i plastry mozzarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, przykrywamy folią aluminiową.
Naczynie z zapiekanką z tuńczyka i cebuli wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)
Zobacz także: Dania z pieczonymi ziemniakami - przepisy