Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

Zapiekanka to najlepszy pomysł na obiad szybki i smaczny. Na blasze można ułożyć zarówno makaron, ziemniaki jak i pokruszony chleb - dodatki, ser, do piekarnika i danie gotowe! Dziś proponujemy smaczną i naprawdę błyskawiczną zapiekankę z tuńczykiem i czerwoną cebulą.
/ 15.04.2013 10:16

Zapiekanka

Składniki na 4 osoby:

  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 8 plasterków mozzarelli
  • sól, oregano, oliwa z oliwek
  • biały ocet winny

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Naczynie żaroodporne wysypujemy zmielonym pieczywem, układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka i plastry mozzarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, przykrywamy folią aluminiową.

Naczynie z zapiekanką z tuńczyka i cebuli wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)

Zobacz także: Dania z pieczonymi ziemniakami - przepisy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.04.2013 13:31
Fajny przepis