Ryż z kiełbasą i groszkiem - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszne danie obiadowe!
Weronika Kwaśniak / 18.02.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ryż z kiełbasą i groszkiem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag średnioziarnistego ryżu
  • 20 dag kiełbasy
  • 20 dag groszku z puszki lub mrożonego
  • litr bulionu drobiowego
  • cebula drobno posiekana
  • 3 pomidory
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka oliwy
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ryż z kiełbasą i groszkiem!

  1. Oliwę rozgrzej na głębokiej patelni.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę, smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
  3. Dodaj ryż i smaż minutę.
  4. W tym czasie dodaj kurkumę, pieprz kajeński i pokrojone w kostkę pomidory, następnie zwiększ ogień i polej całość połową bulionu tak, aby przykryła ryż.
  5. Posyp delikatnie solą.
  6. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając, podlewaj ryż bulionem przez 15 minut, aż wchłonie większość bulionu i będzie prawie miękki.
  7. Następnie dodaj groszek - podlej resztką bulionu.
  8. Przykryj całość i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.

Zobacz więcej przepisów na dania z ryżem:

Terrina w szynce
Kulki ryżowo-szpiankowe
Zupa pomidorowa z ryżem
Kurczak z ryżem i warzywami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA