Terrina w szynce - przepis
Terrinę podaj z sosem – choćby pasującym nutą smakową do przekąski sosem chrzanowym, przygotowanym z dodatkiem majonezu, o dość łagodnym smak i kremową, delikatną konsystencją.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 05.04.2013, 10:19
Reklama
Ilość kalorii: 120
Czas przygotowania: 195 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 1/2 marynowanej papryki czerwonej
- kawałek pora długości 5 cm
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 malutkich korniszonów
- 10 plasterków szynki
- 4 łyżki chrzanu ze słoika
- 4 czubate łyżki kremowego serka śmietankowego
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Por umyj, pokrój w cienkie plasterki. Marynowaną paprykę pokrój w cienkie paski. Natkę pietruszki opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj. Ryż wymieszaj z chrzanem, serkiem śmietankowym, porem, papryką i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Średnią foremkę wyłóż folią spożywczą i plasterkami szynki tak, aby wystawały poza boki foremki. Nałóż połowę masy ryżowej, ułóż korniszony i przykryj resztą masy oraz wystającymi kawałkami szynki i folii. Dociśnij deseczką i odstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem pokrój terrinę w plastry.
Reklama
Reklama
Reklama