Przepis Ani Starmach: zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Pomysł na pyszny i niezbyt drogi obiad - koniecznie wypróbuj! Zapiekanka z kurczakiem Ani Starmach to hit!

Weronika Kwaśniak / 2 tygodnie temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Zdjęcie: Piotr Bolko, stylizacja: Marta Skutnik
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 200 g ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Ani Starmach na zapiekankę z kurczakiem!

"Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na długie zimowe wieczory, ale też jako propozycja obiadowa, która może nas cieszyć przez kilka dni z rzędu. Bo odgrzewana smakuje jeszcze lepiej…" - mówi Ania Starmach.

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami - przepis

  1. Mięso smaż na patelni ok. 5–7 minut.
  2. Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 3 minut.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zapiekanka z kapusty i pora

  1. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj marchewkę, wodę i łyżkę sosu sojowego.
  2. Duś ok. 10 minut.
  3. Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem, ułóż o na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, całość posyp startym serem.

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

  1. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Zależy nam na tym, aby ser się rozpuścił i aby aromaty wszystkich składników się połączyły.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
Inen/5 miesięcy temu
WTF??? CO TO JEST? normalnie pełen profesjonalizm nie wspominajac o tym, ile ten garnek już lat przeżył i dalej żyje.
Marta/rok temu
Wszystko OK, ale jak widzę ten obskrobany garnek.. i to jak ona dalej po nim jeździ tą metalową łyżką, to mi się odechciewa.... :(
ola/2 lata temu
spróbowałam i naprawdę gorąco polecam! Pychotka :)
POKAŻ KOMENTARZE (5)