Sprawdź przepis na pyszną pieczeń, danie proste i efektowne.
fot. Fotolia
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 jajek
- Tymianek, papryka słodka, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zobacz, jak zrobić pyszną pieczeń rzymską z jajkiem!
1. Do miski wbij jedno surowe jajko.
2. Dodaj do niego mięso mielone, bułkę tartą, oraz przyprawy.
3. Pozostałe jajka ugotuj na twardo.
4. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
5. Cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do mięsa.
Wyrób rękami całość na jednolitą masę.
6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
7. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
8. Na jej dnie umieść jedną trzecią masy mięsnej.
9. Obierz ugotowane jajka, obetnij z nich spód i czubek, tak, żeby odsłoniły się żółtka.
Jajka umieść w foremce na mięsie, na środku, w rzędzie.
10. Dodaj resztę mięsa, tak aby przykryć jajka ze wszystkich stron.
11. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
12. Można jeść na ciepło, jako główny składnik obiadu, jak również na zimno, na przykład na kanapkach.
Smacznego!
Zobacz także
Kurczak po hiszpańsku
Kotlety w cieście naleśnikowym
Tortilla z kurczakiem