Pizza z szynką na cieście razowym

Zawiera mnóstwo błonnika!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z szynką na cieście razowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sól
  • pieprz
  • 100 g chudej szynki
  • 100 g oscypka lub parmezanu
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • mała czerwona cebula
  • papryka żółta i czerwona
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 małe ogórki kiszone  
  • łyżka oliwy
Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z błonnikiem!

  1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Odstaw na 15 minut.
  2. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  6. Wymieszaj z przecierem i posmaruj ciasto.
  7. Posyp serem startym na drobnej tarce.
  8. Ułóż na wierzchu plasterki szynki i posyp pokrojoną w paski papryką, ogórkiem pociętym w plasterki i osączoną z zalewy kukurydzą.
  9. Piecz 20 minut w temperaturze 225 stopni.

Zobacz inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)