Pizza z salami i chili

Z mozzarellą i oliwkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z salami i chili
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskiej  
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Sos:  
  • puszka pomidorów  
  • 3 łyżki oliwy  
  • 3 posiekane ząbki czosnku  
  • oregano
  • bazylia  
  • sól
  • pieprz  
  • cukier
Dodatki:
  • czerwona, słodka papryka (np. odmiany Ramiro)  
  • papryczka chili  
  • 10 plasterków salami z pieprzem  
  • kulka mozzarelli (ok. 15 dag)  
  • 10 czarnych oliwek  
  • oregano  
  • bazylia
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z salami!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
  2. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 minuty.
  3. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
  4. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto rozciągnij na placek, ułóż na blasze.
  6. Składniki sosu przełóż do garnuszka i duś, aż sos mocno zgęstnieje, dopraw ziołami i przyprawami.
  7. Ciasto posmaruj sosem, posyp połową sera, obłóż plasterkami salami, oliwkami, papryką i resztą sera.
  8. Posyp ziołami.
  9. Piecz 25 minut w temperaturze 250°C, aż ser się roztopi, a ciasto zrumieni.

Zobacz inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)